Archief - Algemeen

Algemeen
Basisscholen Talenter en Wegwijzer zetten in op gezamenlijk onderkomen

ENTER – De Stichting Katholiek Onderwijs Twenterand (SKOT) en Schoolvereniging Scholen met de Bijbel Wierden-Enter zetten in op een gezamenlijk onderkomen voor de Enterse basisscholen De Talenter en de Wegwijzer. De schoolbesturen dienen voor 1 februari van dit jaar een gezamenlijke aanvraag in bij de gemeente Wierden voor vervangende nieuwbouw van hun huidige panden. Insteek is om een één schoolgebouw in Enter te realiseren, waar zowel beide basisscholen als ook andere instellingen gebruik van kunnen maken.

Afgelopen maanden is er overleg geweest tussen de schoolbesturen en wethouder Span. De twee schoolgebouwen van de Talenter (voorheen Mariaschool en Jozefschool) en het gebouw van De Wegwijzer zijn gedateerd en aan vervanging toe. Er wordt in 2018 een werkgroep gevormd vanuit de gemeente en de schoolbesturen om de mogelijkheden voor nieuwbouw te onderzoeken.

“Een schoolgebouw gaat sowieso tussen de veertig en zestig jaar mee”, duidt SKOT-bestuurder Richard Benneker. “Het moment is dus nu aangebroken om in Enter voor alle jeugd iets te realiseren; dat is vrij uniek en zo'n kans krijg je over een paar jaar echt niet weer. Het idee is zo'n anderhalf jaar terug ontstaan, dus niet zo lang nadat de beide katholieke scholen zijn samengevoegd. Het gemeentebestuur staat ook achter het plan om een nieuw schoolgebouw te realiseren, want het is duidelijk dat er iets moet gebeuren. De huidige gebouwen voldoen niet meer.”

Meerwaarde
De besturen benadrukken dat De Wegwijzer en De Talenter twee zelfstandige scholen blijven. “De identiteit van het onderwijs blijft behouden. We zijn van mening dat ouders een keuze moeten kunnen maken, dat hoort bij een dorp als Enter. Wel zien we grote meerwaarde in het samen gaan in één gebouw en ook bestuurlijk zitten we aardig op één lijn. Zo krijgt Enter wellicht een schoolgebouw dat voldoet aan de eisen van deze tijd en dat bovendien een centrale ontmoetingsplek biedt voor een groot deel van de toekomstige kinderen in Enter.”

Benneker laat weten dat er met nieuwbouw elders nog veel meer in het vat zit. “Het gebouw kan veel beter benut worden. Spreekkamers kunnen gezamenlijk gebruikt worden, evenals de speelzaal, kantoorruimtes en de gemeenschapsruimte. Maar denk ook aan ander faciliteiten die geboden kunnen worden. In de avonduren kunnen verenigingen gebruik maken van multifunctionele ruimtes. Enter heeft daar al lange tijd behoeft aan, dit zou een mooie kans zijn.”

Pril stadium
Het plan voor een groot schoolgebouw verkeert nog in een redelijk pril stadium. Qua locatie is nog niets in beeld en ook over de mogelijke herontwikkeling van de huidige drie schoollocaties is nog niet nagedacht. “Als wij een andere locatie betrekken, dan wordt de gemeente weer geheel eigenaar van de huidige grond en gebouwen. Dat biedt ook andere kansen. Zo ver zijn we echter nog niet. Mijn insteek is dat we in 2022 of 2023 een nieuw gebouw kunnen openen. Dat zou mooi zijn!”

Basisschool de Roerganger was in eerste instantie ook bij de plannen betrokken, maar is na verloop van tijd toch afgehaakt. De school blijft zelfstandig op de huidige locatie gevestigd. Het bestuur van deze basisschool heeft er voor gekozen om niet mee te gaan in nieuwbouwplannen, mede om kleinschalig onderwijs te kunnen blijven bieden op de huidige plek. Bovendien is het schoolgebouw nog niet zó oud dat nieuwbouw noodzaak is.