Archief - Algemeen

Algemeen
Woonbeurs in Parkgebouw informeert 55-plussers goed

ENTER/WIERDEN/RIJSSEN – De Woonbeurs ‘Wonen zoals u dat wilt’ die de Rabobank Rijssen-Enter op zaterdag 13 januari bij het Parkgebouw in Rijssen organiseerde heeft vele 55-plussers op de been gebracht. Ruim tweehonderd mensen meldden zich vooraf aan voor het event en gedurende de dag liep ook nog een groot aantal 55-plussers spontaan binnen.

Op deze kleinschalige beurs konden de bezoekers informatie ophalen over hun toekomst op woongebied. Themasessies werden gegeven door Het Notarieel, Rabobank, Greenhome, Wijksaam (Gemeente Wierden) , ViaVie Welzijn , Gemeente Rijssen-Holten en Interpolis. Er was daarnaast een informatiemarkt waarop diverse lokale ondernemers de aanwezigen informeerden over wonen-gerelateerde onderwerpen.

Als mensen gezond blijven kunnen zij langer zelfstandig blijven wonen. Maar als zij ouder worden en gezondheidsklachten krijgen kan een aangepaste woning of zorg nodig zijn. Het is belangrijk dat men zelf op tijd nadenkt over hoe men straks wil wonen. Met de Woonbeurs ‘Wonen zoals u dat wilt’ wilde de bank klanten in de leeftijd van 55 jaar en ouder op een laagdrempelige manier informeren over de diverse mogelijkheden die er zijn.

De beweegredenen voor een bezoek aan het Parkgebouw waren divers. Enkelen hadden een idee over het verbouwen van hun woning tot een woning met inwoonsituatie (een zogenoemde kangaroe-woning), anderen waren getriggerd door het uitnodigingsfilmpje waarin een mantelzorg-woning voor ouders werd geplaatst in de tuin van de kinderen. Maar ook de onderwerpen schenken en erfrecht, overwaarde gebruiken om langer zelfstandig te blijven wonen, veiligheid en vervoer kwamen aan bod. Het ‘zelf inkopen van zorg’ en de financiële ruimte die daarvoor nodig is en het thema ‘verduurzamen van de woning’ stonden erg in de belangstelling. Mensen konden zich verder laten informeren bij een groot aantal lokale stands. Ook de familie Gerritsen, bekend van het uitnodigingsfilmpje, was aanwezig om te vertellen over hun ervaring in het mantelzorg-chalet. Het traject dat zij met hun kinderen doorliepen om die situatie te kunnen realiseren, de juridische en financiële aspecten waar zij mee te maken hebben gehad en de praktische afspraken die zij onderling gemaakt hebben.