Archief - Algemeen

Algemeen
Wiezer, van binn’n en van buut’n

De grote bonte specht

Op een mooie zomeravond – ik wil net in mijn auto stappen, nadat ik op de kleinkinderen heb gepast – tuimelt er zomaar een middelgrote vogel uit de lucht en blijft voor dood op het trottoir liggen. De veren zijn zwart-wit gestreept; het beestje heeft een forse snavel en een rode kruin. Het trekt nog even wat met zijn kopje en blijft dan stil liggen. Het is een grote bonte specht, een mannetje. Verbijsterd staan wij, kleinzoon , schoondochter en ikzelf, naar het levenloze vogeltje te kijken. Later die avond hoor ik dat de vogel na enige tijd is opgestaan en is weggelopen, kleinzoon en schoondochter in verwarring achterlatend.
Het laat me stilstaan bij de perfectie van deze vogel: de bouw van zijn snavel die vogelnesten kan uithakken, zonder hersenschade op te lopen, de botjes die een holle structuur hebben om gewicht te besparen en hoe het door gecoördineerde vleugelbewegingen kan vliegen. Een wonder van de natuur.
Het ene moment vliegt de vogel onbekommerd door de lucht, het volgende moment is het gebeurd. Het doet mij denken aan mijn eigen burn-out in 2005. Het ene moment volop in actie, het volgende moment niet eens meer in staat om de herfstbladeren naast het huis bijeen te harken.

Tegenwoordig krijgt bijna een op de vijf mensen een burn-out. Het is een tijdverschijnsel dat epidemische vormen heeft aangenomen als gevolg van perfectionisme. Het is het stemmetje in ons hoofd dat zegt dat het nooit goed genoeg is. Dat het altijd mooier, beter, groter en sneller moet. We leggen het onszelf op, die perfectie. Aangemoedigd door de ongevraagde beelden die we dagelijks voorgespiegeld krijgen. We zien alleen maar blije gezichten op de prachtigste vakantiefoto’s voorbij komen op sociale media. Mensen met het perfecte leven. Maar in het echte leven zijn we niet altijd gelukkig en blij. En dat is gewoon oké.

Zo herken je een perfectionist:
- Kan geen nee zeggen, vermijdt conflicten, spreekt verwachtingen niet uit
- Moet dwangmatig voor anderen zorgen en neemt taken op zich die eigenlijk voor anderen bedoeld zijn
- Stelt te hoge kwaliteitseisen aan eigen werk, is nooit tevreden
- Heeft een laag zelfbeeld
- Piekert veel
- Wil alles onder controle hebben om rust te kunnen vinden
- Heeft last van uitstelgedrag; denkt dat hij geen controle heeft over het eindresultaat
- Gaat altijd door; stoppen is voor losers

De specht is perfect zoals 'ie is. Hij hoeft alleen maar specht te zijn.
Wij mensen zijn goed zoals we zijn. Wij hoeven alleen maar mens te zijn.

Herman Veltmaat