Archief - Algemeen

Algemeen
Moppies voor hospice De Reggestroom

RIJSSEN/WIERDEN – Hospice De Reggestroom in Rijssen heeft dankzij financiële steun van Vredehof Uitvaartzorg uit Enschede speciaal voor kinderen zogenoemde Moppies in huis. Deze kleurrijke kussens geven steun aan kinderen tijdens moeilijke momenten. “Ziekte en overlijden zijn thema's die aan bod komen bij een bezoek aan een hospice. De Moppies, kussens met karakter, dragen in positieve zin bij aan het verwerken van verdriet”, aldus bedenker Miranda Smit-Van Keulen uit Enschede (tweede van rechts op de foto). Donderdagmiddag zijn de Moppies officieel overhandigd in de hal van het hospice. Enkele kinderen die aanwezig waren, gingen meteen met de zachte kussens aan de haal.

Dankzij haar creatieve achtergrond heeft Miranda de Moppies vorm weten te geven. Ze studeerde Creatieve Therapie Beeldend Vormen en leerde vervolgens hoe belangrijk creatieve werkvormen zijn voor de herkenning en verwerking van emoties. “Door deze opleiding en mijn ervaringen van de afgelopen jaren heb ik geleerd hoe ik moeilijke situaties een plek kan geven. Denk aan ziekte of overlijden in de directe omgeving. Dat heeft grote impact op kinderen. Door een vraag vanuit een winkel – na het overlijden van een kind – ben ik de Moppies gaan ontwerpen. De kussens kunnen voor kinderen ruimte creëren om de emotie van dat moment te uiten en bespreekbaar te maken. Daarbij heb ik werkmappen ontwikkeld, zodat kinderen op een creatieve manier het verlies of verdriet zichtbaar en tastbaar kunnen maken, zoals kleuren en knutselen.”

Er zijn vier Moppies beschikbaar, met elk een eigen karakter. Ze worden door een pedagogisch plan ondersteund. Verhalen, praktische handvatten en tips waarmee kinderen op een vertrouwde manier leren omgaan met emoties tijdens een ingrijpende situatie. “Op elk kussen is een Moppie afgebeeld, met een bijbehorend verhaal”, duidt Miranda.

“Vlinder Missie wil je troosten als je ziek of verdrietig bent. Samen met Missie kunnen kinderen fantaseren over een wenswereld, waardoor ze even aan iets anders denken. Giraf Miek heeft moeite met aandacht en wordt daar een beetje wiebelig van. Hij wil je laten zien dat jij dit niet als enige voelt en samen kun je sterk staan, ook al zou je je het liefst willen verstoppen. Olifant Molle is sterk genoeg om verhalen te dragen en heeft een enorm luisterend oor voor allerlei geheimen. Kinderen horen vaak meer, dan wij als volwassenen denken. Als er weer gesprekken zijn geweest met de arts of over de uitvaart, dank merken kinderen vaak dat hun ouders bang of verdrietig zijn. De kinderen durven dan vaak niets te zeggen, omdat dit vaak de situatie nog erger maakt. Die gesprekken kunnen de kinderen dus met Molle voeren, zonder dat er een barrière is.”

Miranda vervolgt: “Ten slotte is er Draak Mexa. Die is vaak boos. Er gaat dan iets niet zoals hij had verwacht of hij is ergens verdrietig over. Stampend loopt hij weg en de stoom komt uit zijn neus. Kinderen moeten soms hun woede kwijt, willen wel eens iets door de kamer gooien of iemand een stomp verkopen. Met name bij de behandeling van leukemie worden medicijnen gebruikt waar de emoties nogal heftig kunnen zijn. Een stoeipartij met Mexa kan dan enorm opluchten.”

Inmiddels zijn op enkele locaties succesvolle resultaten geboekt met Moppies, waaronder op het hospice in Enschede en een basisschool en het speciaal onderwijs. De Moppies in het hospice in Rijssen moeten er voor gaan zorgen dat kinderen zich welkom voelen, dat er geen drempel is en het vooral ook niet eng is om op bezoek te gaan.