Archief - Algemeen

Algemeen
Foto's van 'de mooiste bospaadjes van Nederland' te zien op De Barkel

De winnende foto

WIERDEN – Op Landgoed De Barkel in Hoge Hexel is donderdagmiddag het 'Mooiste bospaadje van Nederland' bekend gemaakt. Aan de hand van ingezonden fotomateriaal van bosliefhebbers heeft een driekoppige jury een keuze gemaakt. Het mooiste bospaadje ligt in Ede, fotografisch vastgelegd door Mariska Kwee uit Ede. De foto's van Mariska en de andere genomineerden zijn te zien in het bos op Landgoed De Barkel. Langs de wandelroute hangen de foto's, afgedrukt op grote doeken, in de open lucht. Deze zijn de komende weken nog te zien.

“In een tijd waarin we allemaal druk, online en met sociale media bezig zijn, is het heerlijk om daar soms uit te stappen met een wandeling of fietstocht in de bossen”, aldus voorzitter van PEFC Maarten Willemen. “Zo zijn we op het idee gekomen om een wedstrijd te organiseren, om kinderen en volwassenen achter het scherm vandaan te halen en weer écht in het bos te krijgen. Als buiten bent in het bos, dan kun je pas echt genieten. Velen kennen bossen alleen nog maar van plaatjes, dat is toch niet goed?”

PEFC is het internationale onafhankelijk keurmerk ter bevordering van duurzaam bosbeheer. In zijn welkomswoordje liet Willemen ook weten wat het nut en de noodzaak van bossen is. “Bossen zijn belangrijk voor mensen, dieren en planten. Daar moeten we respect voor hebben. Bomen en bossen zorgen voor het reduceren van CO2; dat wordt vastgelegd in hout. Daarnaast is het een leefplaats voor planten en dieren en zorgt het voor ontspanning voor mensen. Daarom koesteren wij de bossen. Het uiteindelijke doel van PEFC is dat alle bossen ter wereld op een duurzame manier worden beheerd. Middels deze wedstrijd hebben we geprobeerd Nederland uit te dagen om er op uit te trekken en op zoek te gaan naar het mooiste bospaadje van Nederland. Daarnaast willen we meer bekendheid genereren voor het PEFC-keurmerk.”

Van de 350 inzendingen hebben de juryleden Frans Kapteijns (boswachter), Edo van Uchelen (natuurfotograaf) en Hans Dorrestijn (schrijver) uiteindelijk tien foto's geselecteerd. Daaruit zijn drie prijswinnaars in de categorie jeugd en drie in de categorie volwassenen gekozen. “Er is met name gekeken naar de liefde voor de natuur; het fototechnische aspect was minder belangrijk. Het beeld moet raken, er moet energie uit de foto's komen!”, duidt Willemen. Bij de jeugd heeft Roos de eerste prijs gekregen; dankzij haar foto krijg je volgens de jury echt zin om te wandelen. Behalve een afdruk van haar foto op canvas, heeft ze een overnachting in de Efteling gewonnen. Van de volwassenen heeft Mariska Kwee de eerste prijs ontvangen. Haar beeld is – mede door het gebruik van zwart/wit – theatraal en pakkend. Zij heeft een vakantieweek in een boomhut gewonnen.