Archief - Algemeen

Algemeen
Ambassadeur Pete Hoekstra krijgt eerste exemplaar boek over Kollen

De onthulling van de plaquette bij de Kollen-tree.

Postuum eerbetoon voor Gerrit Jan Kollen

NOTTER – Amerikaans ambassadeur Pete Hoekstra heeft woensdag 3 oktober uit handen van burgemeester Henk Robben het eerste exemplaar van het boek 'Gerrit Jan Kollen, een prominent Wierdenaar' van auteur Martin Paus gekregen. Hoekstra waardeerde het gebaar dat volgens Robben zeker geen toeval kan zijn. “Dit maakt de cirkel rond, een soort telepathie of gewoon een geval van slim combineren?”, meent de burgemeester. De ambassadeur is namelijk vanuit Nederland naar Amerika geremigreerd, net als Kollen. En waar Kollen aan het Hope College doceerde en daar later ook tot president van die school werd benoemd, volgde Hoekstra vele jaren later aan datzelfde collage er zijn lessen. Behalve de overhandiging van het eerste boek mocht de ambassadeur net buiten kulturhus Irene ook een plaquette onthullen bij de zogenoemde 'Kollen-tree'.

Waar in 1906 Kollen is geridderd: "Neêrlands Koningin [Wilhelmina] vergeet hen niet die vroeger op Neêrlands bodem woonden", is Amerika anno 2018 Kollen niet vergeten. Dat was de rode draad die in de verschillende speeches naar voren kwam. Met alle egards werd Hoekstra ontvangen in Kulturhus Irene te Notter. De Stars en Stripes én de Nederlandse driekleur wapperden uitbundig, de rode loper lag gereed en de zaal was feestelijk versierd. Uit handen van burgemeester Henk Robben ontving Pete Hoekstra als ambassadeur van Amerika de publicatie die zorgvuldig is samengesteld door Martin Paus.

Het boek vertelt het verhaal van Gerrit Jan Kollen (1843-1915) die in 1853 met zijn familie van Notter emigreerde naar Overisel in Michigan USA. Daar ontwikkelde Kollen zich van allochtone boerenjongen op het platteland van Michigan tot een vooraanstaand man van Nederlandse afkomst in de Verenigde Staten. Kollen is van grote betekenis geweest voor het onderwijs in Amerika. Dank zij hem groeide 'Hope College' in Holland Michigan uit tot een onderwijsinstituut van formaat; mede vanwege zijn bevriende relaties. Tot zijn relaties behoorde zelfs de toenmalige President Woodrow Wilson. In 1913 werd Kollen door Wilson benoemd tot afgevaardigde bij de Internationale Opium Conferentie in Den Haag. Evenzo was Kollen toen de Amerikaanse representant bij de opening van het Vredespaleis in Den Haag.

In Notter ontvingen alle kinderen van de School met de Bijbel ambassadeur Hoekstra met een vrolijke dans op het podium. Daarna nam burgemeester Robben het woord om vervolgens het eerste exemplaar van het boek en ook een paar Enterse klompen te overhandigen aan Hoekstra. “Elke held heeft iemand nodig, die na zijn dood over zijn grootheid blijft vertellen”, aldus Robben, die daarmee de waarde van de oud-inwoner van Wierden nog eens flink benadrukte. “Tot voor korte kende niemand Gerrit Jan Kollen, maar dankzij dit boek wordt daar nu verandering in gebracht. “ De Amerikaans ambassadeur, wiens leven veel gelijkenissen kent met dat van Gerrit Jan Kollen, was onder de indruk van het hartelijke ontvangst. Vervolgens was het de beurt aan auteur Martin Paus om het tweede exemplaar uit te reiken aan Jaap Dawson. Dawson is een achterkleinzoon van Gerrit Jan Kollen, geboren in Amerika maar tegenwoordig woonachtig in Delft. Hij was voor deze gelegenheid ook naar Notter afgereisd.

Na de toespraken werden alle aanwezigen naar buiten begeleid waar de plaquette bij de Kollen-tree werd onthuld door ambassadeur Hoekstra en twee kinderen van de School met de Bijbel. Zo is Gerrit Jan Kollen vereeuwigd op zijn geboortegrond in Notter.