Archief - Algemeen

Algemeen
Beestenboel tijdens dierendag op schoolplein van de Akkerwal

YPELO – Het is inmiddels een mooie traditie geworden op basisschool de Akkerwal in Ypelo: op dierendag mogen alle leerlingen even een kwartiertje knuffelen met allerlei (huis)dieren die ouders en kennissen voor die gelegenheid even naar school brengen.

Dit jaar werd de knuffeldag in verband met een andere activiteit een dagje eerder georganiseerd. Op woensdagmiddag 3 oktober waren er verschillende honden en vogeltjes in allerlei soorten en maten, maar ook kippen die zich lekker lieten knuffelen. Jonge kalfjes trokken veel bekijks en kregen ook aardig wat knuffels van de kinderen en ook een ritje op een pony werd zeker niet afgeslagen.
“We zijn echt een 'plattelandsschool', dit past dan ook zeker in ons straatje, laat directeur Dick Nijzink weten. “Ouders en opa's en oma's komen op het plein en brengen hun huisdier of kleinvee mee. De kinderen mogen dan even alle meegebrachte dieren bewonderen en knuffelen en aaien. Zo laten we iedereen kennis maken met de beestjes. We hebben kinderen uit bijvoorbeeld windmolenbroek die niet zo vaak koeien zien en omgekeerd nemen zij hun huisdiertjes mee.”

Groeiende basisschool
De Akkerwal is een school die landelijk en zeer rustig gelegen is in buurtschap Ypelo. Die ligging is ook de kracht van de school, laat Nijzink weten. “De laatste weken wordt er weer gesproken over kleine scholen en de opheffingsnorm en ook onze naam is in die berichtgeving geheel onterecht naar voren gekomen. We zijn een groeiende school, de laatste vier jaar zit de positieve lijn er al in. Inmiddels hebben we als kleine, reguliere basisschool al 56 leerlingen en dat is het meeste ooit; we hebben hier in school maar drie lokalen en daarom gebruiken we ook de zolder van het naastgelegen kulturhus waar een mooi lokaal voor de groepen zeven en acht is gecreëerd. ”
De school in Ypelo heeft bovendien niets te maken met de opheffingsnorm vanwege het leerlingaantal, omdat het deel uitmaakt van een overkoepelende stichting. Daarin zijn de Morgenster, de Sjaloomschool, Kluinveenschool, Driesprong en de Wegwijzer vertegenwoordigd. Gezamenlijk moeten ze voldoen aan de gestelde normen en daar zit te stichting ruimschoots boven.
Steeds meer kinderen uit omliggende plaatsen hebben baat bij een kleine school die landelijk en midden in de natuur is gesitueerd. “Zo zijn er afgelopen jaar wel tien kinderen gekomen die vastliepen op een grote school en die bloeien hier juist op! Ouders maken bewust de keuze voor de Akkerwal”, benadrukt de directeur. “Er zijn steeds vaker kinderen die het stempel ADHD of hoogbegaafd opgeprikt krijgen. Die kinderen krijgen hier alle ruimte om zich goed te ontwikkelen en dat werpt vruchten af. De rust en ruimte doet hen goed.”