Archief - Algemeen

Algemeen
Reggewoon start met energiezuinig onderhoud 21 woningen in Wierden

WIERDEN – Woningstichting Reggewoon is in Wierden gestart met het verduurzamen van 21 woningen aan de Europaring. De onderhoudsmaatregelen, uitgevoerd door Ter Steege Bouw Vastgoed uit Rijssen, moeten er aan bijdragen dat de woningen straks zeer energiezuinig zijn. Alle woningen worden gasloos en voorzien van een energiezuinige warmtepomp.

“Zeven van de 21 woningen verbouwen we naar nul-op-de-meter. Dat betekent, dat bij een normaal leefpatroon, de bewoners op jaarbasis gemiddeld evenveel energie gebruiken als de aangebrachte zonnepanelen opwekken”, aldus een woordvoerder van de woningstichting. “Op alle woningen komen zonnepanelen en vindt isolatie plaats van vloeren, muren en daken. De zeven nul-op-de-meter woningen krijgen als het ware een ‘nieuwe jas’ om een optimale isolatie te bereiken. Dit betekent dat de woning ook een nieuwe uitstraling krijgt en voorzien wordt van nieuwe kozijnen met triple glas. De overige veertien woningen krijgen HR++ glas.”
Om nul-op-de-meter te bereiken, voorzien we elke woning met maar liefst 28 zonnepanelen. De overige veertien woningen krijgen elk 21 panelen. Deze woningen zijn straks energieneutraal. Concreet betekent dit dat het energieverbruik voor het verwarmen van de woning, warm tapwater inclusief de energie die nodig is voor het verwarmings- en ventilatiesysteem door de zonnepanelen wordt opgewekt. In tegenstelling tot een nul-op-de-meter woning wekt deze woning geen energie op voor het elektraverbruik van alle huishoudelijke apparaten.
De bewoners kunnen tijdens de uitvoering blijven wonen en ontvangen geen huurverhoging voor de onderhoudsmaatregelen. Door de maatregelen krijgen ze zelfs een flinke besparing op de woonlasten. Dat kan zelfs oplopen tot honderden euro’s op jaarbasis. De verduurzaming van de 21 woningen aan de Europaring maken onderdeel uit van een groter plan. Reggewoon streeft er naar dat al haar woningen in 2040 energieneutraal zijn.