Archief - Sport & Vrijetijd

Sport & Vrijetijd
Nieuwe sport in Wierden: Kickboksen bij Atty's Gym

WIERDEN – Een sport die steeds populairder begint te worden is kickboksen. Ook in Wierden neemt de animo toe en dat was voor Atty Gol reden om zijn kickboksschool te openen in sportcomplex De Stouwe. Sinds enkele weken heeft hij Atty's Gym in de kelder van gebouw gevestigd: een royale ruimte, voorzien van een dempende vloer en waar een dikke twintig bokszakken op een rij hangen. Atty is een gedreven instructeur, kent de klappen van de zweep en hoopt met zijn kickboksschool een positieve flow te creëren. “Het negatieve imago van kickboksen is in de jaren tachtig en negentig ontstaan, terwijl het een hele mooie sport is om zowel conditioneel als geestelijk sterker te worden.” Atty gaat er in Wierden alles aan doen om een iedereen er van te overtuigen dat kickboksen geen vechtsport is waar het alleen maar draait om imago en macho-gedrag. “Het is écht geen mannenwereld!”

Kickboksen is combinatie van taekwondo en karate, de verschillende stoten en trappen die worden uitgedeeld zijn hiervan afgeleid. Zo heftig als het er in Amerika aan toe gaat, is het in Nederland zeker niet. De wedstrijden kickboksen worden in een ring gehouden en de spelers dragen handschoenen om zichzelf te beschermen. Atty benadrukt dat elkaar domweg knock-out slaan niet het doel is van kickboksen. “Het gaat om de 'mindset'; je wordt er niet alleen fysiek sterker van, maar je weet grenzen te verleggen en sterker in je schoenen te staan, zodat je ook in andere situaties minder snel opgeeft. Het is dus zeker niet het doel om domweg een pak slaag aan de ander te geven.”

Bokscarrière
De dertigjarige Atty heeft veel ervaring op gebied van kickboksen; tot zo'n zes jaar terug heeft hij op zeer hoog niveau deelgenomen aan wedstrijden. Hij trainde in Apeldoorn en Zutphen, maar heeft uiteindelijk de keuze gemaakt om voor zekerheid te gaan: dat betekende een reguliere baan en afstand nemen van zijn bokscarrière. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en opende de gedreven sporter in 2012 met een compagnon een eigen boksschool in Almelo die onder zijn hoede succesvol werd.

Vorig jaar heeft Atty de stap gezet om zelfstandig in Wierden zijn eigen bedrijf voort te zetten. “Ik voel me in Wierden meer thuis; daar heerst een wat andere mentaliteit dan in een groot deel van Almelo. Ik vind dat een kickboksschool voor iedereen toegankelijk moet zijn en dat ook iedereen zich hier thuis moet kunnen voelen. Het geeft me een goed gevoel dat de leden die ik nu al heb zorgen voor een gemêleerd gezelschap: van jong tot ouder en allemaal met een eigen doel. Blij ben ik ook met het sporttalent Julian Slots. Deze twaalfjarige kickbokser heeft al zes titels op zijn naam staan, gescoord op NK's en EK's. Ik kan je nu al zeggen dat hij over een paar jaar de nieuwe Rico Verhoeven is! Het is voor hem mogelijk om vanaf z'n zestiende fulltime prof te worden”, lacht Atty.

Jeugdlessen
Kickboksen is zoals Atty het zelf zegt geschikt voor iedereen. “Ik richt me met bokszaktrainingen vooral op afvallen en conditie. Je ziet dan ook dat er steeds meer vrouwen deelnemen aan de trainingen. Maar ook het aantal kinderen neemt toe. Ik geef voor de jeugd van zeven tot en met twaalf jaar speciale kidslessen. Daarnaast is het mogelijk om één op één, personal training te volgen. Het doel is in ieder geval om op eigen niveau ontspannen te trainen! Voor wie recreatief wil kickboksen hoeft ook de ring niet in om aan wedstrijden deel te nemen. Daarvoor heb ik een speciale wedstrijdgroep.”

Behalve in de goed geoutilleerde kelder in de Stouwe gaat Atty met zijn leden ook de buitenlucht in. “Kickboksen is meer dan alleen de bokszak, vind ik. Ik train daarom ook buiten, bijvoorbeeld op het Lageveld. Maar ook de Wierdense brug is ideaal voor het vergroten van je conditie. Het is een full-body training en daarom dus ook heel geschikt om je een beter uithoudingsvermogen te creëren. In overleg met mij zetten we een pad uit en kies je je eigen richting.”

Nieuwsgierig geworden naar wat Atty's Gym te bieden heeft? Kom vrijblijvend langs, van maandag tot en met vrijdag tussen 18.00 uur en 22.00 uur in sportcentrum De Stouwe aan de Handelsweg te Wierden.