Archief - Sport & Vrijetijd

Sport & Vrijetijd
Hartverwarmend schouwspel op de Enterse Werf: 4-1 winst van D.O.S.

Wout Velten (man of the match) van Enter Vooruit. Fotograaf: Henk Pluimers.

ENTER – De euforie op het sportpark De Werf zinderde nog, toen de late namiddag al was overgegaan in een schemerige zaterdagavond. Een paar uur daarvoor hadden Enter Vooruit en koploper D.O.S. Kampen een, tot op het bot beklijvende match op de groene mat gelegd en toen het klokje richting vijf uur kroop waren de klokken gaan beieren in het Enterse kamp, 4-1.
Arbiter van dienst, Jan de Vries uit Enschede, floot zaterdag 10 maart de topper in de tweede klasse H op gang. De Kampenaren wisten al rap waar de hond gebonden stond. Nauwelijks was de trein vertrokken of de feestliederen werden al ingezet op de drukbevolkte Enterse voetbalaccommodatie. Enter Vooruit knotste er van acquit met overtuiging op. Wout Velten kreeg, met nog maar net een minuut speeltijd achter de rug, de knikker van kompaan Henri Knol, overzag de situatie en zoefde het ronde projectiel met een schuiver langs de Kampense doelwachter Kevin Dijkstra in een strak gespannen doelnet: 1-0. Een oplawaai van heb-ik-jou-daar voor de titelpretendent.

Beide ploegen lieten ook verderop zien dat het deze middag ernst was. Enter Vooruit, met de rappe voorsprong in de binnenzak, had al vlot voor desastreuze ellende kunnen zorgen in het Kampense garnizoen. Eerst schoot Leroy Krijn bij een inzet van Henri Knol zijn keeper op de doellijn te hulp en wat later lag sluitpost Dijkstra danig in de weg bij een grote kans van de Enterse topscorer, nadat middenvelder Robin Horstman met een foutieve terugspeelbal de onbedoelde inleiding tot die mogelijkheid was. Enter Vooruit zat er kort op, als de bekende bok op de haverkist, maar vergat niettemin garen te spinnen. De mannen van D.O.S.K.-trainer Edwin Kwakkel lieten zien dat men niet voor niks de fiere lijstaanvoerder is. De geel-zwarten kwamen meer en meer piepen voor de Enterse kooi, werden dreigend, maar geraakten desalniettemin niet of nauwelijks kansrijk voor de neus van keeper Robert Velten. Toen het met een 1-0 op de borden na drie kwartier voetbal nog alle kanten op kon, ging het hele gezelschap maar eens eerst een baksken thee nuttigen.

De zwart-witte compagnie trok bij terugkomst direct het grote mes. Kilometervreter Dylan Siemerink had jandorie zestig seconden na wederbegin de 2-0 al op zijn pantoffel, maar de noeste middenvelder zag z’n rollertje naast hobbelen. Vervolgens begon Wout Velten aan zijn eigen hoofdstuk te schrijven. De blonde spits werd een gesel voor de Kampense stellingen en met een onnavolgbare wandeling door het geel-zwarte territorium tilde hij Enter Vooruit in minuut 52 naar een verdubbeling van de voorsprong. Nadat vier Kampenaren in radeloosheid waren achtergebleven, mocht Henri Knol de voorbereidende werkzaamheden met goud bekronen: 2-0. Wie toen dacht dat het al gedaan was met de Kampense koopman, kwam bedrogen uit. De trotse koploper ging op zoek naar bestendiging van die koppositie.
De aansluitingstreffer werd na 63 minuten in de boeken gekrasseld door Julian de Ruiter, die een vrije trap door een woud van spelers, pontificaal tegen de touwen zag stuiteren: 2-1. Coach Kwakkel rook bloed en stuurde frisse gezanten naar de vuurlijn. Nauwelijks binnen de lijnen liet de ingevallen Robin Mulder een kopbal los, waarvoor keeper Velten zich stevig moest strekken om het ronde ding over de lat te duwen.

De match was op weg naar een pakkend slot, een epiloog voor het nageslacht. Iedereen maakte zich op voor een voor een heftig Kampens eindschot, maar opnieuw Wout Velten leidde Enter Vooruit naar de bonus. De spits was even gaan buurten op het middenveld, kreeg het ronde projectiel voor z’n linker en begon opnieuw aan een ommetje door de Kamper dreven. Toen Velten zover was dat ie keeper Dijkstra, één-op-één, recht in de ogen keek, gaf ie de knikker aan de meegelopen Marco ter Weel, die het net met een zwieper liet bollen: 3-1. Coach Björn Hodes zag dat z’n troepen ook in de slotfase nog de vonk der bezieling hadden. Waar de gasten langzaam verdwaalden in een hopeloos landschap, had Enter Vooruit nog een episch slotakkoord in het draaiboek staan. Wout Velten muisde er nog een keer van tussen, Henri Knol was het tussenstation en de ingevallen Jesse Pultrum stond aan het kanon. Met een rappe voetbeweging ontdeed de jeugdige speler zich van opponent Bas Adema en roffelde de 4-1 binnen.