Laat geen belastinggeld liggen in het buitenland!

Rubriek Distelvink

Nederlandse btw-ondernemers die in andere EU-landen kosten maken voor de onderneming laten jaarlijks miljoenen euro’s aan in het buitenland betaalde btw liggen, terwijl deze btw teruggevraagd kan worden.

Wat veel voorkomt is dat een Nederlandse (btw-)ondernemer benzinekosten maakt in een ander
EU-land. Ook verblijfskosten en deelnamekosten aan beurzen zijn veel voorkomende kosten. De ondernemer kan deze btw terugvragen, uiteraard onder voorwaarden.

Als de Nederlandse btw-ondernemer wel prestaties verricht of afneemt in het andere EU-land die zijn belast met btw, maar geen btw aangifte hoeft te doen omdat de verplichte btw-verleggingsregeling van kracht is, kan de ondernemer de btw gewoon terugvragen.
Vaak denken ondernemers dat ze niets terug mogen vragen in dat EU-land omdat zij de btw verleggen en geen btw aangifte doen in het betreffende EU-land.

Tip! Hebt u btw betaald in een ander EU-land? En doet u daar geen btw-aangifte? Dan kunt u deze btw terugvragen via de Nederlandse belastingdienst.

Stel een ondernemer heeft voor € 4.000 inclusief € 638,65 btw aan kosten gemaakt in Duitsland.
Als deze ondernemer recht heeft op teruggave, is het natuurlijk zonde dat hij deze btw misloopt doordat hij deze btw niet terugvraagt.

Hoe kan de ondernemer btw terugvragen?
De ondernemer kan de in het buitenland betaalde btw via een speciale internetsite (https://eubtw.belastingdienst.nl/netp/) terugvragen. De Nederlandse belastingdienst stuurt het verzoek door. Hierdoor hoeft de ondernemer niet aan te kloppen bij de buitenlandse belastingdienst.

Op tijd indienen van teruggaafverzoek
Niet onbelangrijk is de uiterste datum van het indienen van een teruggaafverzoek. Voor de in 2016 gemaakte kosten is de uiterste verzoekdatum 30 september 2017.
Om het verzoek in te dienen, heeft u inloggegevens nodig. Deze inloggegevens zijn niet hetzelfde als uw inloggegevens die u gebruikt om bij de Nederlandse belastingdienst in te loggen.

Tip! Het is raadzaam om op tijd de inloggegevens voor de speciale internetsite van de Belastingdienst aan te vragen. Het kan tot vier weken duren voordat u de inloggegevens post ontvangt.

Tip! Het is verstandig om gedurende het jaar de facturen en bonnetjes met buitenlandse BTW apart in de administratie te bewaren zodat u snel en eenvoudig een teruggaafverzoek kunt indienen.

Leuker kunnen wij het niet maken, wel duidelijker.

Uw boekhouder én belastingadviseur.
Anke Leeftink, Adcam Administraties
(e-mail: info@adcam.nl of 0546 – 572036).