De Pietjong gaat verdwijnen!

Historische Kring Wederden

Komende vanuit Wierden de zijkant van de boerderij De Pietjong, met links onder de inrit naar de Nieuwstadsweg. Op de gevel is het straatnaambord van de Eerste Nieuwstadsweg te zien.

* Uit de Wierdense krant van januari 1961
Afgelopen maandag, 26 maart 2018, hebben we even bij elkaar gezeten met deskundigen die wisten waar boerderij de Pietjong had gestaan op Nijstad tussen Wierden en Rijssen. Dinie Gerwers – van Dijk en Herman ter Horst waren de deskundigen, die me de finesses konden vertellen over de Pietjong. Met hen gaan we even terug in de tijd.
Wanneer men per auto van Rijssen naar Wierden rijdt treft men onderweg aan de rechterkant van de weg een 'lelijke sta-in-de-weg' aan: Rijssensestraat 93. Het huis van de familie Van Dijk. Het huis belemmerde het uitzicht op en van de Eerste Nieuwstadsweg.
Er zijn op dit punt al verschillende ongelukken gebeurd zodat het niet onbegrijpelijk is dat Rijkswaterstaat alle pogingen in het werk heeft gesteld om deze woning te laten verdwijnen. Gezien dit artikel kunt u zien dat het Rijkswaterstaat is gelukt. Aan de overkant van deze weg wordt momenteel voor de heer H.A. (Hein) van Dijk een nieuwe boerderij gebouwd, zodat straks het oude huis kan worden afgebroken.
De ouderen onder ons zullen nog wel weten dat bij dit huis, beter bekend als 'De Pietjong', honderd jaar geleden de familie Tijman woonde, die handelde in ganzen. Vroeger werden grote koppels ganzen bijeen gedreven op de weide bij het huis, terwijl dan de ganzenhoeders bij de Pietjong iets verwarmends konden gebruiken. Tevens was het een publiek geheim dat aldaar in het geheim werd 'getapt'.
De tegenwoordige bewoner, de heer Hein van Dijk die gehuwd is met een dochter van de familie Tijman, Hein weet niets meer van deze activiteit te vertellen want er wordt al vele jaren niet meer getapt. Herman ter Horst weet nog wel dat er vroeger een kamertje op de deel was waar hij absoluut niet mocht komen! Daar stond toen de distilleerketel!
Aan de straatzijde was tevens een bushalte, veel buurtbewoners zetten bij de Pietjong hun fietsen neer om vervolgens verder te reizen per bus.
Maar de Pietjong stond verkeerstechnisch gezien te dicht op de weg en in de verbreding van de nieuwe aan te leggen weg zou de boerderij bijna midden op de weg staan. Hij moet letterlijk het veld ruimen. Het ligt tevens in de bedoeling om zowel aan de linkerkant en ook rechts van de weg een ventweg aan te leggen voor het langzame verkeer.
Als we goed zijn ingelicht door Rijkswaterstaat dan moet het huis op 1 mei 1961 zijn afgebroken. Dat is gelukt. Anno 2018, dus 56 jaar later, is de weg in de afgelopen jaren opnieuw aangepast en voorzien van meerdere rotondes.