Mariaverering in de Kloosterhoek (Rectum)

Historische Kring Wederden

Het houten kapelletje en de andere foto het gemetselde, de vormgeving is geprobeerd identiek te houden.

De meimaand is binnen de Rooms-katholieke geloofsgemeenschap een Mariamaand. Waarom is mei de Mariamaand? Helemaal precies is dat niet bekend, maar zeer waarschijnlijk heeft het met de naam van de maand te maken. Deskundigen denken dat de naam mei afgeleid is van de Griekse godin Maia. Die naam betekende oorspronkelijk ‘moeder’ en kreeg later de betekenis van ‘vroedvrouw’.
Het kapelletje in Rectum is gebouwd door de Katholieke Padvindersvereniging Rijssen. Vanuit de oorspronkelijke locatie is het, op last van de fabrikantenfamilie Ter Horst uit Rijssen, afgebroken. Die wilden niets met dat 'Roomse gedoe' te maken hebben (het kapelletje was op hun bosgrond gebouwd, waarschijnlijk zonder toestemming). De dames Lammertink van “'n Zweer” hebben het opnieuw op laten metselen in een eigen bosperceel, daar waar het nu nog staat. Aan het begin van de Kloosterhoeksweg in Rectum.
Mijn herinneringen aan het Mariakapelletje in Rectum door Riky Wissink-Woolderink (van 'n Kissem):
“Het kapelletje stond in het bos van volgens mij Rouweler (Neuten) aan de Kloosterhoeksweg. Het beeldje is geplaatst door wat – ik denk – verkenners. Enkele mensen uit Rectum hebben er een kapelletje van hout gebouwd. Er was een bloementuintje en een paar knielbankjes waar je als kind mooi op kon zitten. Na jaren is het kapelletje iets verplaatst en toen uit steen opgemetseld. Hanna Lammertink (Zweers Hanna) nam de verzorging in handen. Eén keer per jaar in mei kwamen wij als meisjes uit de buurtschap helpen om het kapelletje en tuintje schoon te maken. Er kwamen dan nieuwe eenjarige plantjes in en het beeldje en stenen kapel werden grondig gepoetst met groene zeep. Alles op aanwijzing van Hanna.
Op een zondagmiddag in mei was er een Mariahulde. Dan ging pater Kenkhuis voor in de Mariaviering en vaak zong het R.K. Herenkoor uit Rijssen.
Toen het verbouwde kapelletje ingewijd werd, waren wij bruidjes. In processie werd het beeldje naar haar nieuwe plekje gebracht. Truusje Slot mocht het Mariabeeldje dragen, omdat zij geen wit jurkje had, maar een mooi licht geel. Nellie van de Schutte’n had haar broertje Wim Woolderink (Schutte’n) en mijn broertje Gerard Woolderink (Kissum) het liedje 'God groet u zuiv're bloeme' ingestudeerd, wat de jongetjes toen uit volle borst zongen.
De Mariaviering werd altijd heel druk bezocht. Door de buurtbewoners maar ook parochianen uit Rijssen, Enter en Wierden. Ook werd er op zondagmiddagen vaak in de omgeving gewandeld, naar het Mariakapelletje en dat was dan een plaats van ontmoeting.
Later werd het bos verkocht en verhuisde Maria naar een plekje in het bos aan de overkant van de Kloosterhoeksweg, waar het nu nog staat. Soms breng ik daar nog wel eens een bezoekje. Ik denk heel fijn en met veel nostalgie terug aan deze mooie tijd.