“Peuterspeelzaal geeft kind goeie voorbereiding op basisonderwijs”

Stichting De Welle

Al jaren is mijn werk bij de peuterspeelzaal mijn passie. Het jonge kind vind ik boeiend. Het jonge kind gaat als het ware als een soort ontdekkingsreiziger door het leven, is heel nieuwsgierig naar alles om hem heen en onderzoekt alles wat op zijn pad komt.

Het is mijn visie dat het is belangrijk om in deze periode het kind de ruimte te geven om dat alles te kunnen doen en als het ware een omgeving aan te bieden waarin van alles is te ontdekken, een plek waar het kind kan experimenten en nieuwe ervaringen kan op doen. En daarin vervult de peuterspeelzaal een grote rol.

Afgelopen week kwam ik in gesprek met een moeder en zij vertelde vol enthousiasme hoe blij zij was dat haar kinderen naar de peuterspeelzaal waren gegaan en nog steeds gaan. Zij vertelt: “Onze beide dochters gingen en gaan met plezier naar de peuterschool. Vooral het samen spelen en samen delen is een groot succes. Het aanbod van activiteiten is erg groot en past altijd goed bij het thema van dat moment. Van lammetjes knuffelen bij het Rheins tot op bezoek bij de plaatselijke supermarkt. Ook is er veel aandacht voor het leren en de ontwikkeling van ieder kind. Dit zie je terug in de werkjes en de aandacht die de leidsters en de hulpleidsters eraan besteden. Elke keer wordt het kind op zijn eigen niveau uitgedaagd om iets moois te maken of om samen te spelen. Ook veiligheid is een belangrijk onderdeel. Zo is veilig verkeer aan bod gekomen en worden de kinderen ook altijd heel gestructureerd uitgenodigd om weer naar binnen te gaan.”

Zij merkt aan haar oudste dochter die inmiddels naar de basisschool gaat, hoeveel voordeel zij heeft van het feit dat zij daarvoor de peuterspeelzaal heeft bezocht. Moeder vertelt hoe soepel de overgang ging en hoe makkelijk haar kind het leren oppikte op school en daardoor plezier had. Moeder ziet daarin een grote rol van de peuterspeelzaal die haar kind daarop heeft voorbereid door de manier van werken op de peuterspeelzaal.

Het verhaal van deze moeder ervaar ik als een blijk van waardering voor het peuterwerk waarvoor ik mij inzet. Ik dacht daarbij: kijk, daar doe ik het voor! Daarom is de peuterspeelzaal zo belangrijk voor het jonge kind!

Femmie Vrijburg
Coördinator peuterspeelzalen Stichting De Welle