Malaga

Stichting De Welle

Enkele dagen geleden zat ik in het zonnetje op het terras in Malaga. Even lekker een paar dagen er tussen uit. Letterlijk vitamine D op doen. Ik weet het: ik ben een geluksvogel. De temperatuur was niet zo hoog, maar de zon deed goed haar best en daar was ik best aan toe. Want ik houd van de Nederlandse seizoenen, mits het niet wekenlang grijs en somber is. Ik ga er wel volop op uit, lekker naar buiten met de hond en uitwaaien. Gelukkig kan ik dat.
Zo in mijn eentje in de Spaanse zon moest ik wel denken aan mensen die veel alleen zijn. Zelf koos ik er nu bewust voor om een paar dagen op mezelf te zijn, te lezen en te wandelen en even niks te 'moeten'. Maar wat als het niet je eigen keuze is en de periode van alleen zijn lang duurt? Als je familie verder weg woont en even een kopje koffie halen er niet in zit? Of als je niet zo mobiel bent en niet zomaar de deur uit kunt?
Op momenten dat ik behoefte aan contact had, was ik erg blij met mijn mobiele telefoon en mijn tablet. Even een berichtje appen met een fotootje erbij, maakte dat ik me al dichter bij mijn geliefden voelde. Op Facebook kijken wat er in zich afspeelde in mijn omgeving, het haalde het thuisgevoel dichtbij.
Ik las op Nu.nl dat steeds meer senioren zich op het digitale pad begeven. Dat wat eerst als onnodige nieuwigheid werd gezien, wordt nu meer en meer omarmd. Uit onderzoek blijkt dat 64 procent van de ouderen zich bezighoudt met social media. Dat is veertig procent meer dan vijf jaar geleden. Ook tachtigplussers begeven zich vaker op social media. We zien dat ook bij de computercursussen van De Welle, waarbij menig cursist 75+ is. Door de kennis en vaardigheden van de vrijwillige docenten en de inzet van de cursisten, lukt het om mee te doen in deze moderne digitale wereld.
En dat geeft mogelijkheden om de boeiende buitenwereld binnen te halen. Om te appen met de kleindochter die ver weg woont, om een vroegere klasgenoot online te treffen of mee te praten in een forum. Tijdens het internetcafé kunt u hier ook alles over ontdekken. De vrijwilligers van De Welle helpen u graag om uw netwerk uit te breiden. Tevens is het internetcafé een plek om andere mensen te ontmoeten. Bent u niet in staat om naar een internetcafé te gaan, dan zijn er vrijwilligers die bij u thuis willen komen. Of we regelen vervoer voor u; dat is ook een goede optie.
Social media is een aanvulling. Een mooie aanvulling, vind ik. Ik noem het een aanvulling, omdat dagelijks contact de basis is. Een basis die soms door levensomstandigheden uit balans is geraakt. Wij helpen u graag deze balans te hervinden, met uw mogelijkheden. Neemt u de stap om contact met ons op te nemen? Dan maken we er samen een mooie start van 2018 van, met nieuwe mogelijkheden en mooie ontmoetingen.

Marianne Pekkeriet
Ouderenadviseur
Stichting De Welle, telefoon 0546 – 57 16 93