Minder eenzaamheid door dagelijkse maaltijdbezorging

Stichting De Welle

Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat de dagelijkse bezorging van een maaltijd aan huis sociale eenzaamheid vermindert. Ook eet men gezonder en loopt men minder risico ondervoed te raken.

Ondervoeding komt vaak voor bij thuiswonende, alleenstaande ouderen. Mensen eten te weinig door eenzaamheid, verwaarlozing of rouw. Elke dag een warme maaltijd klaarmaken, boodschappen doen, eten koken en alles opruimen… Het is een hele klus als je minder mobiel bent of in je leven niet vaak hebt gekookt. Met name voor ouderen is thuis blijven wonen vaak alleen maar mogelijk als iemand anders de boodschappen zou doen en de maaltijd kookt.

Bent u benieuwd hoe het gesteld staat met uw eetgewoontes? Op goedgevoedouderworden.nl zijn diverse zelftests te vinden. Hoe gezond eet u en wat zijn de verbeterpunten? Wat is uw risico op ondervoeding? Beweegt u voldoende?
Tegenwoordig zijn er diverse instanties die u met betrekking tot een gezonde maaltijd een duwtje in de goede richting kunnen geven en die eenpersoonsmaaltijden leveren. Stichting De Welle is daar één van.

De dagelijkse maaltijdbezorging zorgt ervoor dat u elke dag kunt rekenen op sociaal contact met de vrijwilliger die de maaltijd aan huis brengt. Deze vrijwilligers kunnen waar nodig hulp inschakelen. De dagelijkse levering van de warme maaltijd vermindert de sociale eenzaamheid door het regelmatige menselijk contact. Maaltijdbezorging zorgt er dus eenvoudigweg voor dat mensen zich minder eenzaam voelen.

Zolang er voldoende vrijwilligers en zorginstellingen zijn die zich inspannen voor de dagelijkse maaltijdbezorging aan ouderen, draagt de bezorging van warme maaltijden bij aan een gevarieerde en gezonde voeding, stimuleert om aan tafel te gaan en vermindert gevoelens van sociale eenzaamheid.

Vrijwilligers van Stichting De Welle, over het algemeen 65-plussers, rijden eens per zes weken een route voor Tafeltje Dekje. Zij bezoeken tijdens hun routes gezamenlijk ongeveer 45 mensen en maken een praatje als daar behoefte aan is. De maaltijdbezorgers zijn altijd herkenbaar! Stichting De Welle heeft sinds kort een nieuwe kledinglijn. De meeste vrijwilligers hebben een bodywarmer of jas en deze herkenbaarheid geeft een vertrouwd gevoel bij de mensen.

Indien u informatie wilt ontvangen over de levering van warme maaltijden aan huis voor uzelf of uw ouder(s), dan kunt u contact opnemen met Stichting De Welle via telefoon 0546 – 57 16 93.