Sint bij de peuters

Stichting De Welle

Sinterklaas was in ons land en Kerst ligt in het verschiet. Een mooie, feestelijke, maar ook drukke tijd. In een korte periode worden door onze peuters heel veel indrukken opgedaan. Vaak maken zij voor het eerst bewust deze feestdagen mee en dan komt er nogal wat op je af!

Op peuterspeelzalen Robbedoes, Dikkie Dik, De Schatkist en De Boomgaard hebben de leidsters er een gezellige Sinterklaastijd van gemaakt zonder de rust en regelmaat uit het oog te verliezen. De nadruk lag op woorden als knus, samen en plezier.

De peuters konden varen in de stoomboot, al dan niet verkleed als Sint of Piet. Ze mochten zelf pakjes inpakken en we hebben geknutseld dat het een lieve lust was. In de huishoek werd er gegeten en gedronken uit het sinterklaasservies en pepernootjes gebakken in het keukentje.

In de bouwhoek werd een schoorsteen gebouwd, zo hoog! En we hebben geprobeerd om er pakjes in te gooien, wat best moeilijk was. En in de leeshoek, bij de (nep-)open haard, zijn heel wat boekjes samen gelezen. Vaak mét juf, maar soms ook alleen of met een vriendje/ vriendinnetje.

In de kring zijn heel wat liedjes gezongen, maar ook gewoon tijdens het spelen, binnen of buiten, want zingen kan overal en altijd. Zo werd in elke speelhoek het Sint-thema aangeboden en maakte de peuter spelenderwijs, in de speelhoek waar hij het liefst is, kennis met het Sinterklaasfeest en met woorden als Sint, piet, staf, mijter, cadeau, schoorsteen, (stoom-)boot enzovoort.
Het hoogtepunt was natuurlijk het Sinterklaasfeest zelf. Dit werd klein gehouden, in de eigen groep. Onze zelfgemaakte stoomboot die we bij de open haard hadden gezet, was die dag gevuld met lekkers. We hebben pietengym gedaan en de peuters behaalden een echt diploma. We zijn samen op zoek gegaan naar de grote zak met cadeautjes die pieten hadden verstopt. En toen was het tijd om de cadeautjes uit te delen en uit te pakken. Een spannend moment en wat een blijde gezichten. Maar wat was nou het leukst... het cadeautje zelf... of lekker spelen met het inpakpapier?
Een mooie afsluiting van een geweldig kinderfeest!

Op naar Kerst.
Marion Klomp
Peuterspeelzalen Stichting De Welle