Komt de buurtwinkel terug in het dorp?

De afgelopen jaren hebben we gezien dat de VeGe, VIVO’s, Sparretjes en andere coöperaties zijn verdwenen en grote supermarkten hun plek hebben ingenomen.
In de jaren tachtig en negentig heeft dit de consument veel opgeleverd. Veel meer keuze, verse producten en dat ook nog tegen lagere prijzen. Kortom alleen maar winnaars?

De prijs van gemak
We zijn nu meer dan dertig jaar verder en rekenen aan de kassa een volle kar met boodschappen af met onze pinpas. Met een beetje geluk zal ook dat verleden tijd zijn, want dan ziet de kassa automatisch wat je karretje waard is en zorgt diezelfde kassa ervoor dat het bedrag van je rekening wordt afgeschreven. Wat een voorspoed en geluk! We hebben toch al te weinig tijd, zeker om ook nog boodschappen af te rekenen.
Was een karretje boodschappen in de jaren tachtig en negentig nog vlot betaald met een briefje van honderd gulden, tegenwoordig rekenen we vlot honderd euro met de grootgrutter af en weten we eigenlijk niet waar ons eten vandaan komt. Voor vlotte rekenaars onder ons, honderd euro staat ongeveer gelijk aan 220 gulden. Dat zal wel door de inflatie komen, hoop je dan.

Consument is de baas
Nu is er een nieuw initiatief hoe in Twente een nieuwe duurzame landbouweconomie kan worden opgezet. Doel is om ons dichter bij de producent te brengen. Dan weet je weer waar je melk vandaan komt, hoe de kaas wordt gemaakt en op welk veld jouw bloemkool heeft gestaan. Gedeputeerde Maij heeft haar toestemming gegeven voor een experiment in Twente. Zou het niet mooi zijn om Wierden hier aan mee te laten doen?

Misschien komt die buurtwinkel toch nog terug!

Nico Lansink
Wethouder.