Een bijzondere ontmoeting

Als wethouder van een gemeente ontmoet je veel verschillende mensen. De ene mens maakt meer indruk dan de andere. Of beter gezegd: laat langer een beeld na.
Vereerd
Deze week had ik zo’n ontmoeting, die lang in mijn gedachten zal blijven. Ik ontmoette Anneke Doornbos, schrijfster van het boek ‘Nest met Spiegelei’, en haar dochter Merel. Anneke heeft een Facebookpagina en een website waarop ze schreef dat ze ‘vereerd’ was dat de wethouder het eerste exemplaar van haar boek in ontvangst komt nemen. Dat is aardig van haar, maar ik als wethouder ben nog veel meer vereerd dat ze haar boek aan mij wil overhandigen.
In haar gesigneerde boek wenst ze me een ‘mooie vlucht’ door haar boek. En dat is het zeker. Het boek geeft een inkijk in het leven van een moeder met een dochter die ‘anders’ is.
De ladder der verwachtingen
Het boek bevat losse verhaaltjes en gedichten, bespiegelingen van een moeder over het opvoeden van een kind met beperkingen. Van baby tot en met de periode dat ze zelfstandig woont. Het zijn de worstelingen die elke ouder soms heeft, maar die een extra lading hebben. Zaken als het kopen van extra beltegoed, zelf de wekker zetten, vriendjes et cetera komen in elk gezin voorbij.
Het gedicht in dit boek ‘De ladder der verwachtingen’ verwoordt de worsteling van een moeder, maar toont ook haar liefde voor haar kind. Het is geen somber boek: prachtige foto’s en briefjes tussen moeder en kind maken het tot een mooi geheel, waar ook de humor niet ontbreekt.
Een paar hoofdstukken zijn gewijd aan het initiatief om te komen tot een woonvoorziening voor de dochter, samen met andere ouders. Merel woont inmiddels in een appartement, samen met andere jongelui met een verstandelijke beperking in Vriezenveen. Om dan bij je dochter op de koffie te gaan - de dochter die zolang bij je heeft gewoond - is natuurlijk heel bijzonder!
Anneke, heel veel succes met je boek. Ik denk dat het veel (h)erkenning zal opleveren.

Roselien Slagers
Wethouder.