Had ik het maar geweten!

Had ik 23 jaar geleden maar geweten van het bestaan van het WoonAdviesCommisie...

De WoonAdviesCommissie (WAC) bestaat al veertig jaar in Wierden en is in die tijd uitgegroeid tot een volwaardig adviesorgaan. De vrouwen en mannen van de WAC kijken met de ogen van de toekomstige gebruiker naar een bouwtekening. Ze adviseren bij projecten zoals de Botterhof en Markant, maar geven ook waardevolle adviezen aan particulieren.
Bijvoorbeeld over levensloopbestendig bouwen. Want bij elke levensfase horen verschillende wensen en eisen. Waar laat ik de buggy? Of de rollator? Is er op de slaapkamers internetaansluiting voor de kinderen? Is mijn huis wel geschikt om zorg te verlenen? Aan dit soort vragen wordt in de ontwerpfase en tijdens de bouw van een woning dikwijls onvoldoende aandacht besteed. Ook bij verbouwplannen blijven deze aspecten vaak onderbelicht.

Een mooi oud huis
Mijn man en ik kochten 23 jaar geleden een oud huis, dat we van onder tot boven hebben gestript en opnieuw hebben ingedeeld. Ik was zwanger en hormonen en nesteldrang maakten dat ik me alleen maar bezig hield met navelbandjes, wiegbekleding en rompertjes. “Je moet deuren uitzoeken,” zei mijn man. ik antwoordde: “Als ze open en dicht kunnen, vind ik het goed.”
Het uiteindelijke resultaat van de verbouwing: een mooi oud huis met onder andere prachtige draaikiep-ramen. Die van de keuken kan alleen maar op kiep, want hij komt al heel snel de kraan tegen. En het bad heeft aan beide kanten een klein randje, waar alleen een platte fles shampoo op past. Het was beter geweest om één brede rand te maken…

Gouden tip
Nu bouwtekeningen vaak digitaal aangeleverd worden, spreekt de gemeente veel mensen pas als de bouwtekeningen al in een ver gevorderd stadium zijn en het eigenlijk al te laat is om de WoonAdviesCommissie om advies te vragen. Mijn gouden tip is dan ook: Gaat u aan de slag met een bouwtekening? Kijk dan van te voren eens op www.wacwierdenenter.nl.

Had ik dat maar geweten!

Roselien Slagers
Wethouder.