De traditie van Slachtvisite in Enter: gesprek met Vincent van de Boone

Slager Vincent Roetgering.

ENTER – November is vanouds de slachtmaand, de maand waarin op alle boerderijen varkens werden geslacht. Het varken werd dan aan de ladder gehangen en verwerkt door de huisslachter. Huisslachten is verleden tijjd, maar tijdens de Slachtvisite in Enter wordt één keer per jaar nog op ambachtelijke wijze door slager Vincent Roetgering het varken aan de ladder gehangen en verwerkt tot worden allerlei oude gerechten. Dit jaar is de Slachtvisite op woensdag 14 november van 10.00 uur tot 13.00 uur rondom het Klompen- en Zompenmuseum in Enter.

“Werken met een mooi product, waarvan je iets lekkers maakt”, dat is het antwoord op de vraag naar de passie van Vincent Roetgering, Keurslager in Enter en al 42 jaar in het slagersvak. De echte liefhebberij zit bij hem in de worstmakerij met als parel in de kroon zijn aspergeham, waarmee Vincent drie keer op rij de prijs van 'Lekkerste ham van Twente' won. Een hele eer en prestatie aangezien de jury bestaat uit een tiental chefkoks die de inzendingen beoordelen.

In 1955 starte Vincent’s vader een slagerij, maar heeft dit helaas maar tien jaar kunnen doen. Na zijn overlijden nam zijn echtgenote de zaak over en leidde deze in samenwerking met een knecht. Vincent zelf ging nog naar school en na de MAVO koos hij de Slagersvakschool. Eén dag per week ging de slager in wording daarvoor naar Enschede en de rest werkte hij bij een andere slager. In 1976 vroeg zijn moeder hem om bij haar in de zaak te stappen, die hij tot de dag van vandaag bedrijft.
Van de vier slagers in Enter eind jaren zeventig en begin jaren tachtig is alleen Slagerij Roetgering – in het dorp veelal beter bekend als 'De Boone' – over. Na het stoppen van slager Bolscher is Vincent Keurslager geworden. De Vereniging van Keurslagers bestaat uit een netwerk van bijna vijfhonderd slagers door heel Nederland die samenwerken op het gebied van kwaliteit, opleiding en marketing. De Boone slacht nog heel regelmatig zelf koeien en varkens. De sauzen en stamppotten worden eveneens door Vincent en zijn team in eigen keuken geproduceerd.

In 1995 werd Vincent gevraagd om de slachtvisite, een demonstratie van het ouderwetse slachten op de boerderij, te doen. In de beginjaren werd het om en om gedaan met slager Bolscher en Lammertink, maar in de laatste jaren treedt Vincent dus ieder jaar aan.
November is zoals gezegd vanouds de slachtmaand. Er werd dan een varken geslacht voor de wintertijd. Dit was een echt burengebeuren. Er was veel werk te verzetten met het schoonmaken en bereiden van het vlees, waarvan een groot deel ingeweckt werd. Noabers kwamen dan samen om elkaar te helpen. Bij dit sociale gebeuren hoorde uiteraard ook een borrel.

Veelal werd er dan een half varken met de kop naar beneden aan een ladder gehangen. De slager begon dan vanaf bovenaan met het uitslachten en werkte dan zijn weg naar beneden. Hierdoor vallen de darmen als het ware 'zo uit' het varken. Het hele dier werd geslacht en verwerkt, waarbij niets verloren ging; alleen de longen en milt werden niet gebruikt.

Vroeger had men bij de slager de keuze uit een klein aantal, eenvoudige stukken koeien- en varkensvlees. In de loop der jaren werd het assortiment - naar volle tevredenheid van Vincent - steeds uitgebreider. Hierbij was een aantal jaren geleden een wens naar steeds magerder vlees, maar door de huidige kookprogramma’s op televisie is dat wat minder aan het worden; een stukje vet mag of moet zelfs weer. Ook kiest de consument tegenwoordig veel meer voor kant-en-klare gemaksartikelen. Mede onder invloed van de tv-koks staan mannen vaker in de keuken en wordt er meer internationaal gekookt.

Allemaal mooie ontwikkelingen, waarbij de slager zichzelf moet blijven ontwikkelen. Onze slager geniet ook van de contacten met collega’s tijdens wedstrijden, waarbij driftig kennis en kunde uitgewisseld worden. Vincent besluit met een glimlach op zijn gezicht: “Eigenlijk wordt het vak alleen maar mooier.”

Kijk hoe het ambachtelijke vak wordt uitgeoefend door Vincent Roetgering tijdens de Slachtvisite op woensdag 14 november van 10.00 uur tot 13.00 uur rondom het Klompen- en Zompenmuseum in Enter.

14 november 2018
27 mrt 2019

WIERDEN – In plaats van een koffieochtend wordt op woensdag 27 maart een lente-ontbijt georganiseerd in gebouw Hebron naast de Dorpskerk aan het Burgemeester Van den Bergplein te Wierden. Deze...

Lees meer »
27 mrt 2019

ENTER – In de recreatiezaal van woon-zorglocatie Het Reggedal te Enter is op woensdag 27 maart Keyboardclub de Opmaatjes te gast. De club bestaat inmiddels ruim 27 jaar en is opgericht door Fenny...

Lees meer »
29 mrt 2019

ENTER – Samen met het platform Zingenindekerk.nl maken Gerald en Nelinda Troost een Paastour door Nederland. Hierbij wordt ook de Hervormde Kerk van Enter aangedaan en wel op vrijdag 29 maart om...

Lees meer »
29 mrt 2019 tot 1 jul 2019

YPELO – In Het Akkerhus te Ypelo is momenteel een expositie te zien van een verzameling geborduurde merklappen van Johanna Noeverman uit Ypelo. Johanna begon al vroeg met het borduren tijdens de...

Lees meer »
29 mrt 2019

ZUNA – Stichting De Welle organiseert op 29 maart een wandeltocht in de mooie omgeving van buurtschap Zuna. Deze beweegactiviteit is een vervolg op het project 'Fijn Leven'. Dit project...

Lees meer »
30 mrt 2019

WIERDEN/ENTER – Veilig Verkeer Nederland afdeling Enter-Wierden houdt op zaterdag 30 maart een caravan- en aanhangerinspectie. Deze inspectie wordt uitgevoerd met medewerking van de ANWB, Caravan...

Lees meer »
3 apr 2019

Gemma Boon.

WIERDEN – Op instigatie van de Culturele Raad Wierden is het mogelijk om een bezoek te brengen aan het museum No Hero in Delden. Aldaar geeft directeur Gemma Boon een lezing...

Lees meer »