De traditie van Slachtvisite in Enter: gesprek met Vincent van de Boone

Slager Vincent Roetgering.

ENTER – November is vanouds de slachtmaand, de maand waarin op alle boerderijen varkens werden geslacht. Het varken werd dan aan de ladder gehangen en verwerkt door de huisslachter. Huisslachten is verleden tijjd, maar tijdens de Slachtvisite in Enter wordt één keer per jaar nog op ambachtelijke wijze door slager Vincent Roetgering het varken aan de ladder gehangen en verwerkt tot worden allerlei oude gerechten. Dit jaar is de Slachtvisite op woensdag 14 november van 10.00 uur tot 13.00 uur rondom het Klompen- en Zompenmuseum in Enter.

“Werken met een mooi product, waarvan je iets lekkers maakt”, dat is het antwoord op de vraag naar de passie van Vincent Roetgering, Keurslager in Enter en al 42 jaar in het slagersvak. De echte liefhebberij zit bij hem in de worstmakerij met als parel in de kroon zijn aspergeham, waarmee Vincent drie keer op rij de prijs van 'Lekkerste ham van Twente' won. Een hele eer en prestatie aangezien de jury bestaat uit een tiental chefkoks die de inzendingen beoordelen.

In 1955 starte Vincent’s vader een slagerij, maar heeft dit helaas maar tien jaar kunnen doen. Na zijn overlijden nam zijn echtgenote de zaak over en leidde deze in samenwerking met een knecht. Vincent zelf ging nog naar school en na de MAVO koos hij de Slagersvakschool. Eén dag per week ging de slager in wording daarvoor naar Enschede en de rest werkte hij bij een andere slager. In 1976 vroeg zijn moeder hem om bij haar in de zaak te stappen, die hij tot de dag van vandaag bedrijft.
Van de vier slagers in Enter eind jaren zeventig en begin jaren tachtig is alleen Slagerij Roetgering – in het dorp veelal beter bekend als 'De Boone' – over. Na het stoppen van slager Bolscher is Vincent Keurslager geworden. De Vereniging van Keurslagers bestaat uit een netwerk van bijna vijfhonderd slagers door heel Nederland die samenwerken op het gebied van kwaliteit, opleiding en marketing. De Boone slacht nog heel regelmatig zelf koeien en varkens. De sauzen en stamppotten worden eveneens door Vincent en zijn team in eigen keuken geproduceerd.

In 1995 werd Vincent gevraagd om de slachtvisite, een demonstratie van het ouderwetse slachten op de boerderij, te doen. In de beginjaren werd het om en om gedaan met slager Bolscher en Lammertink, maar in de laatste jaren treedt Vincent dus ieder jaar aan.
November is zoals gezegd vanouds de slachtmaand. Er werd dan een varken geslacht voor de wintertijd. Dit was een echt burengebeuren. Er was veel werk te verzetten met het schoonmaken en bereiden van het vlees, waarvan een groot deel ingeweckt werd. Noabers kwamen dan samen om elkaar te helpen. Bij dit sociale gebeuren hoorde uiteraard ook een borrel.

Veelal werd er dan een half varken met de kop naar beneden aan een ladder gehangen. De slager begon dan vanaf bovenaan met het uitslachten en werkte dan zijn weg naar beneden. Hierdoor vallen de darmen als het ware 'zo uit' het varken. Het hele dier werd geslacht en verwerkt, waarbij niets verloren ging; alleen de longen en milt werden niet gebruikt.

Vroeger had men bij de slager de keuze uit een klein aantal, eenvoudige stukken koeien- en varkensvlees. In de loop der jaren werd het assortiment - naar volle tevredenheid van Vincent - steeds uitgebreider. Hierbij was een aantal jaren geleden een wens naar steeds magerder vlees, maar door de huidige kookprogramma’s op televisie is dat wat minder aan het worden; een stukje vet mag of moet zelfs weer. Ook kiest de consument tegenwoordig veel meer voor kant-en-klare gemaksartikelen. Mede onder invloed van de tv-koks staan mannen vaker in de keuken en wordt er meer internationaal gekookt.

Allemaal mooie ontwikkelingen, waarbij de slager zichzelf moet blijven ontwikkelen. Onze slager geniet ook van de contacten met collega’s tijdens wedstrijden, waarbij driftig kennis en kunde uitgewisseld worden. Vincent besluit met een glimlach op zijn gezicht: “Eigenlijk wordt het vak alleen maar mooier.”

Kijk hoe het ambachtelijke vak wordt uitgeoefend door Vincent Roetgering tijdens de Slachtvisite op woensdag 14 november van 10.00 uur tot 13.00 uur rondom het Klompen- en Zompenmuseum in Enter.

14 november 2018
15 nov 2018

WIERDEN – In de biblioscoop van Wierden wordt op donderdag 15 november de film 'Wild' vertoond. Deze film uit 2017 is de verfilming van het gelijknamige boek, geschreven door Cheryl...

Lees meer »
16 nov 2018

ENTER – Shantykoor de Lee-Sanghers uit Enter geeft op vrijdag 16 november haar jaarlijkse concert in zalencentrum De Krol aan de Dorpsstraat te Enter. Iedereen is van harte welkom om naar dit...

Lees meer »
16 nov 2018

ENTER - Singer-songwriter Tom Meulman geeft in Sportcafé De Zomp aan de Reggestraat te Enter een concert met liedjes uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Kom luisteren en zing vooral mee! Het...

Lees meer »
17 nov 2018 tot 18 nov 2018

Gereformeerde Kerk Wierden
18 november 09.30 uur Ds. P.W. Dekker
18 november 11.15 uur Ds. P.W. Dekker
18 november 19.00 uur Ds. P.W. Dekker

Hervormde Kapel Wierden
...

Lees meer »
17 nov 2018

VRIEZENVEEN/WIERDEN – Het Algemeen Wierdens Mannenkoor werkt op 17 november mee aan het najaarsconcert van het Christelijk Mannenkoor Vriezenveen in de Grote Kerk in Vriezenveen.
Het...

Lees meer »
17 nov 2018 tot 5 dec 2018

Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten nemen ook dit jaar intrek in hun eigen huis in het centrum van Wierden. Van 17 november tot 5 december is het huis geopend tijdens winkelopeningstijden. Het...

Lees meer »
19 nov 2018

WIERDEN – Stichting Huurdersbelang Wierden-Enter (SHWE) organiseert maandag 19 november een themabijeenkomst rondom duurzaamheid.
De woningcorporatie Reggewoon is bezig met de uitvoering van...

Lees meer »
20 nov 2018 tot 21 nov 2018

Archieffoto van Winterkriebelz 2017.

HOGE HEXEL – Het word langzaam maar zeker weer wat kouder... de bladeren vallen inmiddels van de bomen, de dagen korter en de nachten langer. De winter...

Lees meer »
21 nov 2018

WIERDEN – Vanuit de behoefte van een aantal partners van een volwassene met de diagnose autisme (ASS), of een vermoeden van autisme, nodigt Stichting Evenmens geïnteresseerden uit voor een...

Lees meer »
21 nov 2018

WIERDEN – Wijnboer en schrijver Ilja Gort komt naar Wierden voor een lezing en wijnproeverij. Op woensdag 21 november is de authentieke Gort te gast in zalencentrum Het Anker.
Al enkele...

Lees meer »
23 nov 2018

RIJSSEN – Veertigplussers kunnen zich op vrijdag 23 november weer terug in de tijd wanen tijdens Discofever bij Lucky Rijssen. Deze avond staat in het teken van de beste muziek uit de jaren...

Lees meer »
16 dec 2018

Riny Pleij, veldrijder in hart en nieren

WIERDEN – Riny Pleij draagt het veldrijden al tientallen jaren een warm hart toe. De passie voor deze buitensport zit diep. “Ik vind het mooi dat...

Lees meer »