Eerste editie ‘Enter uit de Kunst’

Kunstwerken rondom Dorpsstraat

ENTER – In Enter is voor het eerst een kunstroute uitgestippeld: Enter uit de Kunst. Op veertien locaties verspreid over het dorp worden vanaf maandag 13 augustus gedurende zes dagen allerhande kunstwerk uitgestald. Het idee komt uit de koker van Anneke Kroeze. Samen met Wilma Pluimers, Gé Roessink en Jaap Oosterveen heeft zij de handschoen opgepakt en dit kunstevenement vorm gegeven.
De bezoeker van Enter uit de Kunst wordt meegevoerd in de kunstgeschiedenis van Enter. Doordat er zo’n zestig deelnemers zijn die hun werken op verschillende locaties tentoonstellen is een heuse kunstroute ontstaan. Zo wordt de rijke kunstgeschiedenis van het dorp in beeld gebracht. De route is al wandelend af te leggen. De veertien verschillende locaties liggen binnen de Dorpsstraat in leegstaande panden, musea en in eigen atelier en tuin.
Enter uit de Kunst omvat beeldende kunst in alle soorten en maten: van schilderkunst tot beeldhouwwerk, modelschepen, houtsnijwerk, vilt en keramiek. De kunstenaars zijn de hele week aanwezig om toelichting te geven op hun werk. Het is dus mogelijk om met de kunstenaars in gesprek te gaan en natuurlijk ook werk kopen.
De collectie vilt, textiel, houtsnijwerken, schilderijen, keramiek, kantkloswerk, modelschepen en beelden is divers. Verrassend qua stijl, kleur en materiaal. Een schilderij kan rustig en helder zijn, maar ook een stapeling van lagen en materialen. Abstract geordend op structuur en vorm of net echt. Van bijna elk onderwerp zijn afbeeldingen te zien in de collecties van de kunstroute Enter uit de Kunst. Schilderijen waar je blij van wordt en schilderijen om aan te raken. De fotografen hebben zich gevoegd bij de Enterse kunstenaars. Het resultaat zijn verrassende en ongelooflijk spannende fotografische beeldbewerkingen. Een ode aan de fotografie.
De Waarf is tijdens deze kunstweek ook geopend en er wordt gevaren met de zomp. Ter plaatse zijn de schilderijen van Henk Kok van de kunstroute en een expositie met het thema ‘Regge de slagader van Twente’ te zien. De musea van Enters Erfgoed (het klompen- en zompenmuseum en Buisjan) zijn ook open voor publiek. De kantklosters Riek Vrugteman, Jennie Preuter en Marianne Ezendam geven een kantklosdemonstratie voor het klompenmuseum van Enters Erfgoed en voor de kunstroute laten ze samen met Jan de Weerd hun werken zien in het Onderschoer.
Het idee voor de route is bij Anneke Kroeze ontstaan toen ze begon met het verzamelen van schilderijen voor een digitale tentoonstelling. “Roen ik voorstelde om een tentoonstelling te maken van echte schilderijen reageerden Wilma Pluimers, Gé Roessink en Jaap Oosterveen meteen”, vertelt Anneke. “Ze vonden het een goed idee! Er waren toen al te veel schilderijen om ze op één plek tentoon te stellen en zo is het idee voor de kunstroute door de Dorpsstraat ontstaan. Uiteindelijk zijn er nu ruim zestig kunstenaars die deelnemen. Als het een succes wordt, dan gaan we zeker voor een vervolg in 2019!”
De kunstroute 2018 ‘Enter Uit de kunst’ start maandag 13 augustus en is te zien tot met 18 augustus, dagelijks van 13.00 uur tot 17.00 uur. De route begin bij de tuin van Johanna Oosterveen aan de Wierdenseweg in het Noordeinde en eindigt bij het Van Nespand naast opticien Groothuis aan de Dorpsstraat in het Zuideinde, waar Harrie Cox, Niels Verbruggen, de fotografen van Tiedverdrief, Fenneke van de Valk, Margje Moes en Marlous Oortgiesen hun kunstwerken laten zien. De route slingert zich door het dorp en komt langs de mooiste plekken die het dorp rijk is. Laat je meenemen langs de plaatsen waar Wilma Pluimers zich liet inspireren voor haar schilderijen. Met het boek en de routebeschrijving in de hand is de route gemakkelijk te volgen.

Locaties
- Wierdenseweg 8 A ingang aan de Ypeloweg
Johanna Oosterveen / keramiek,
Hilbert Oosterveen /schilderijen en tekeningen

- Dorpsstraat 23 A
Gé Roessink / schilderijen

- Dorpsstraat 22
Johan Mensink en Henk ter Weel / houtsnijwerk

- Hogebrink 4
Jan de Weerd / schilderijen, kantklosters Jennie Preuter, Marianne Ezendam en Riek Vrugteman.

- Werfstraat 19
Henk Kok / schilderijen.

- Het Reggedal 23
- Hermien ter Harmsel / beelden
Wilma Pluimers / schilderijen, Henk Pluimers / foto’s.

- Oude Pastoriestraat 9
Johan Otten en Leidi Wensink / schilderijen.

- Rijssenseweg 16
Diny Grouwe, Erna Hofman en Anneke Westerik / schilderijen

- Dorpsstraat 84
Diverse kunstwerken zoals schilderijen, foto’s, houtsnijwerk, modelschepen, beelden.

- Dorpsstraat 111
Diny Scholten-Velten / schilderijen.

- Dorpsstraat 125
Diverse kunstwerken zoals schilderijen, foto’s, textiel en houtsnijwerk.

- Dorpsstraat 126
Mathilde Ezendam/ schilderijen en Agnes Schoolderman / foto’s

- Dorpsstraat 138 en 140
Henriëtte Homan / schilderijen
Diverse kunstwerken zoals schilderijen, foto’s, textiel en de appel van moes.

13 augustus 2018 tot 18 augustus 2018
4 dec 2018 tot 1 mrt 2019

YPELO – Na drie periodes met exposities van foto’s is in het Akkerhus te Ypelo momenteel een expositie te bewonderen met schilderijen van Wilma Pluimers uit Enter. “Al vanaf dat ik vijftien jaar...

Lees meer »
5 jan 2019 tot 9 feb 2019

WIERDEN – Galeriehouders Johannes en Jannie Dollen van Tolg’Art in Wierden houden de komende weken een kleurrijke overzichtsexpositie van kunstenaars die het afgelopen jaar in Tolg’Art hebben...

Lees meer »
19 jan 2019 tot 20 jan 2019

Gereformeerde Kerk Wierden
20 januari 09.30 uur Ds. P. W. Dekker
20 januari 19.00 uur Yorick Breemes

Hervormde Kapel Wierden
20 januari 09.30 uur Oecumenische dienst in...

Lees meer »
9 feb 2019

WIERDEN – De hardloopclinic van Atletiekvereniging Twenterand is inmiddels een jaarlijks terugkerend fenomeen op Het Lageveld in Wierden. Op zaterdag 9 februari 2019 gaat de clinic voor de elfde...

Lees meer »