Expositie 44 jaar carnaval en de Tolmennekes in Wierden

WIERDEN – Bij de Historische Kring Wederden in van Van Buurenstee aan de Appelhofdwarsstraat te Wierden wordt op zaterdag 10 november een expositie geopend, die in het teken staat van 44 jaar carnaval in Wierden en het 44-jarig bestaan van de Wierdense carnavalsvereniging de Tolmennekes. De officiële opening wordt verricht door Burgemeester Henk Robben en Prins Hilco I van de Tolmennekes. De opening is op het carnavaleske tijdstip 11.11 uur.

Carnavalsvereniging de Tolmennekes werd op 19 november 1974 opgericht door een groep enthousiastelingen, die vonden dat er ook in Wierden carnaval gevierd moest worden. De eerste voorzitter was Bert Annink en de eerste Prins was Prins Gerhard I, ook bekend als Gerard Hoften / Graads van de Wierdense Revue. De carnavalsfeesten van de Tolmennekes werden een groot succes. Vele honderden carnavalsvierders wisten de weg naar residentie de Zwaan te vinden. Vele hoogheden gingen voorop tijdens het carnaval in Wierden. Al 44 jaar lang biedt de Wierdense vereniging een gevarieerd programma voor jong en oud.

Van al deze jaren met hoogtepunten en af en toe een dieptepunt is in samenwerking met de Historische Kring Wederden een mooie expositie samengesteld met veel unieke foto’s, video- en filmfragmenten, persberichten, onderscheidingen, muzikale schlagers en feestkleding. Deze kleurrijke en feestelijke expositie is tot en met zaterdag 2 maart 2019 te bewonderen.
Speciaal voor alle basisscholen in de gemeente Wierden is een lesprogramma samengesteld over carnaval en 44 jaar de Tolmennekes. Voor scholen die niets met carnaval hebben is het thema 'Feest' als lesprogramma beschikbaar. Onderdeel van dit lesprogramma kan ook een bezoek aan de expositie zijn of een bezoek op school van één van de Hoogheden van de Tolmennekes.

De expositie is na de opening te bezoeken op woensdag en donderdag van 14.00 uur tot 17.00 uur, op vrijdag van 14.00 uur tot 20.00 uur en op zaterdag van 11.00 uur tot 16.00 uur.
De toegang is gratis en de koffie en thee voor niets, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

10 november 2018
4 dec 2018 tot 1 mrt 2019

YPELO – Na drie periodes met exposities van foto’s is in het Akkerhus te Ypelo momenteel een expositie te bewonderen met schilderijen van Wilma Pluimers uit Enter. “Al vanaf dat ik vijftien jaar...

Lees meer »
5 jan 2019 tot 9 feb 2019

WIERDEN – Galeriehouders Johannes en Jannie Dollen van Tolg’Art in Wierden houden de komende weken een kleurrijke overzichtsexpositie van kunstenaars die het afgelopen jaar in Tolg’Art hebben...

Lees meer »
19 jan 2019 tot 20 jan 2019

Gereformeerde Kerk Wierden
20 januari 09.30 uur Ds. P. W. Dekker
20 januari 19.00 uur Yorick Breemes

Hervormde Kapel Wierden
20 januari 09.30 uur Oecumenische dienst in...

Lees meer »
9 feb 2019

WIERDEN – De hardloopclinic van Atletiekvereniging Twenterand is inmiddels een jaarlijks terugkerend fenomeen op Het Lageveld in Wierden. Op zaterdag 9 februari 2019 gaat de clinic voor de elfde...

Lees meer »