Imposante expositie Fotoclub Wierden in Nijverdal: 'Tsjernobyl, 32 jaar later'

verlaten gymzaal in Pripyat

WIERDEN/NIJVERDAL – In 1986 escaleert een routine-oefening in een kerncentrale in het Oekraïense Tsjernobyl tot een nucleaire ramp van ongekende proporties. Harry List, Bert Protzman, Elroy Rudde, David Joseph en Reinier Valk van Fotoclub Wierden bezochten ruim dertig jaar later het verlaten gebied, de kerncentrale en het in de 'exclusion zone' gelegen arbeidersdorp Pripyat. Wat zij daar hebben gezien is vastgelegd op foto en wordt vanaf 1 augustus geëxposeerd in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal.
Harry List, één van de vijf fotografen vertelt: “In de verlaten gebouwen van Pripyat zijn de overblijfselen van de dodelijke kernramp in Tsjernobyl in elke kamer zichtbaar. Ook buiten is het zichtbaar, de natuur neemt langzaam maar zeker het dorp weer tot zich.”
Bert Protzman vult aan: “De belangrijkste locaties in het gebied hebben we bezocht. Het zwembad, theater, café en de scholen geven allemaal een inkijk in hoe het dagelijks leven in het toenmalige Sovjet-dorp plotseling werd achtergelaten.”
Ook brengen de fotografen een bezoek aan Tsjernobyl-2, een verborgen stad waar twee grote radarschermen staan waarmee de Sovjets over de horizon konden kijken om op die wijze intercontinentale raketten te kunnen traceren.
In de geëvacueerde stadjes en dorpjes heerst nu een ijzingwekkende stilte. Bomen en struikgewas groeien ongehinderd tussen flatgebouwen, de supermarkt, een verlaten pretpark, het ziekenhuis en het zwembad. De natuur heeft het in de afgelopen dertig jaar weer terug geclaimd.
De expositie 'Tsjernobyl, 32 jaar later is vanaf 1 augustus tot en met 31 augustus te zien in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal. De toegang is vrij, gedurende openingstijden.

1 augustus 2018 tot 31 augustus 2018
4 dec 2018 tot 1 mrt 2019

YPELO – Na drie periodes met exposities van foto’s is in het Akkerhus te Ypelo momenteel een expositie te bewonderen met schilderijen van Wilma Pluimers uit Enter. “Al vanaf dat ik vijftien jaar...

Lees meer »
5 jan 2019 tot 9 feb 2019

WIERDEN – Galeriehouders Johannes en Jannie Dollen van Tolg’Art in Wierden houden de komende weken een kleurrijke overzichtsexpositie van kunstenaars die het afgelopen jaar in Tolg’Art hebben...

Lees meer »
19 jan 2019 tot 20 jan 2019

Gereformeerde Kerk Wierden
20 januari 09.30 uur Ds. P. W. Dekker
20 januari 19.00 uur Yorick Breemes

Hervormde Kapel Wierden
20 januari 09.30 uur Oecumenische dienst in...

Lees meer »
9 feb 2019

WIERDEN – De hardloopclinic van Atletiekvereniging Twenterand is inmiddels een jaarlijks terugkerend fenomeen op Het Lageveld in Wierden. Op zaterdag 9 februari 2019 gaat de clinic voor de elfde...

Lees meer »