Aandacht voor laaggeletterdheid tijdens Week van de Alfabetisering

Algemeen

WIERDEN – In Nederland zijn er zo’n 2,5 miljoen laaggeletterde volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Dit heeft grote gevolgen op het gebied van werk, geld, gezondheid en het gezinsleven. Want solliciteren, geldzaken bijhouden, een bijsluiter lezen of je kind voorlezen, het valt of staat allemaal met kunnen lezen en schrijven.

Ook in de gemeente Wierden zijn honderden laaggeletterde volwassenen en voor hen is lezen, schrijven en rekenen niet vanzelfsprekend. Om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen heeft Stichting Lezen en Schrijven de Week van de Alfabetisering in het leven geroepen. “Tussen 3 en 9 september staan we stil bij het feit dat laaggeletterdheid nog steeds een groot probleem is. Zo komt een lagere leesvaardigheid veel vaker voor bij mensen met financiële problemen en bedragen de maatschappelijke kosten van laaggeletterdheid 1,13 miljard euro per jaar. Laaggeletterdheid is dus niet alleen een persoonlijk probleem, maar een probleem van ons allemaal. Onze samenleving wordt sterker als iedereen mee kan doen”, aldus een woordvoerder van de bibliotheek in Wierden.
“Wil je in actie komen tegen laaggeletterdheid? Begin bij de herkenningswijzer! Deze is gratis te verkrijgen bij de bibliotheek of te bekijken op www.weekvandealfabetisering.nl. Herken je hierin iemand in je omgeving? Ga eens in gesprek met diegene, neem een mogelijk gevoel van schaamte weg en wijs hem of haar op speciale cursussen voor volwassenen. Er zijn allerlei mogelijkheden om ook als volwassene goed te leren lezen en schrijven. Kijk bijvoorbeeld eens op: www.lezenenschrijven.nl Hier vind je informatie over hoe je iemand kan helpen en waar diegene terecht kan voor verdere hulp.”