Biografie over vermaard Twents kunstenaarsechtpaar Brugman

Algemeen

In Enter maakte Janny Brugman – de Vries voor de gevel van basisschool De Roerganger het grote kleurrijke tegelmozaïek met de zompen.

De Brugman Collectie, ode aan kunstenaarsechtpaar

ENTER/ALMELO – In oktober is het honderd jaar geleden dat beeldhouwster Janny Brugman – de Vries werd geboren. Reden voor Jan van der Kolk om een biografie over haar én haar man Berry Brugman (schilder) te schrijven. In het 224 pagina dikke boek 'De Brugman Collectie, ode aan kunstenaarsechtpaar' beschrijft hij het boeiende leven van beide Twentse kunstenaars en laat hij met meer dan 350 afbeeldingen een mooie selectie kunstwerken zien. Burgemeester Arjen Gerritsen van de gemeente Almelo ontvangt zondagmiddag 9 september in Theater Hof 88 het eerste boek.

Vijf tentoonstellingen
De boekpresentatie is gelijk de opening van maar liefst vijf tentoonstellingen met werk van beide kunstenaars. In Kunsthal Hof 88 te Almelo is de grote overzichtstentoonstelling ‘Ode’ met meer dan zeventig zeer diverse werken, waarvan een flink aantal nog niet eerder zijn geëxposeerd. Deze tentoonstelling geeft een goed beeld van het werk dat het kunstenaarsechtpaar gedurende meer dan veertig jaar maakte. In Stadsmuseum Almelo zijn schilderijen te zien, die Berry Brugman in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw maakte. Het zijn voornamelijk stadsgezichten, maar er is ook een groot portret van stadsmuzikant Willem van Laar met zijn accordeon. In de Grote Kerk worden religieuze schilderijen tentoongesteld. In het Almelose Stadhuis liggen onder meer enkele koninklijke bronzen reliëfs en in het Huis van Katoen en Nu is de fotogalerij ‘Verdwenen kunst’ te bekijken. Naast deze vijf tentoonstellingen worden de etalages van Kunsthandel Wierbos en Alberts Kunstuitleen gevuld met schilderijen van Berry Brugman.

De Brugman Kunstroute
Op de gratis bij de VVV (Bibliotheek, Almelo) en tijdens de tentoonstellingen te verkrijgen folder ‘De Brugman Kunstroute’ worden alle locaties en openingstijden van de tentoonstellingen vermeld. Ook vindt men gemakkelijk op een plattegrond de achttien kunstwerken in de openbare ruimte van Almelo en de adressen waar het kunstenaarsechtpaar woonde en werkte en waar ze begraven liggen.

Lezing & Art-diner
Op zondag 7 oktober is er een Lezing & Art-diner in Grand Café Ledeboer in Almelo. Afgewisseld door een driegangendiner vertellen ds. Koos Sluiter, kunsthistorica Peggie Breitbarth en onderzoeker Rutger Morelissen over het werk van het kunstenaarsechtpaar. In het bijzonder over de religieuze schilderijen, het Twentse kunstklimaat waarbinnen Janny Brugman – de Vries en Berry Brugman opereerden en de monumentale wandkunst uit de Wederopbouw. Reserveren kan via www.ledeboer-almelo.nl.

Kijk voor actuele informatie over de verschillende activiteiten op: www.debrugmancollectie.nl.