Bowie (rubriek)

Algemeen

Christa wilde het zelf oplossen

Nog een half jaartje en dan is Christa (30 jaar) uit Leeuwarden uit de financiële problemen. Met steun van haar maatje Paula heeft ze al haar schulden afbetaald, zonder hulp van een kredietbank of een bewindvoerder. “Ik wilde het gewoon zelf oplossen en alles afbetalen. Met hulp van Paula is me dat gelukt”.
In april van dit jaar bracht mevrouw Jetta Klijnsma, toen nog staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, een werkbezoek aan het Sociaal Wijkteam in Leeuwarden. Daar werkt SchuldHulpMaatje mee samen. En toen heeft Christa haar hele verhaal aan haar verteld.
Vijf jaar geleden zijn Christa en haar vriend uit elkaar gegaan en is Christa tijdelijk bij haar moeder ingetrokken. Ze had een belastingschuld. Ze dacht die gezamenlijk met haar ex te hebben, maar kwam er al snel achter dat die schuld alleen op haar naam stond. En daar ga je dan. Ze draaide er helemaal alleen voor op. Er ging nog meer fout. Ze hielp haar moeder, die ook financieel krap zat. Heel lief allemaal, maar daardoor liepen haar eigen schulden wel verder op. Toen ze kort daarna ook nog eens werkloos raakte kwam ze zwaar in de problemen.
Via het maatschappelijk werk kwam Christa bij SchuldHulpMaatje terecht. Dat luchtte op. Samen met haar maatje Paula is ze aan de slag gegaan. Eerst maar even alle rekeningen op een rij zetten. Daarna alle overbodige abonnementen opzeggen. En het allerbelangrijkste: afbetalingsregelingen met de schuldeisers treffen.
Christa hield elke maand ‘betalingsdag’. Als alle afgesproken bedragen betaald waren, hield ze precies 25 euro per week over om van te leven. Daar moest ze dus alles van doen en dat is best heftig. Maar ze wilde beslist doorzetten. Paula hielp haar bij het aanvragen van een levensmiddelenpakket bij de Voedselbank. En zo heeft ze het gered!
Het gaat nu best weer goed met Christa. Eigenlijk heel goed. Er is weer rust in haar leven. Geen stress meer. Dat is heel belangrijk. Ze is op dieet gegaan en sinds kort gaat ze weer lekker naar de sportschool. Ze is al tien kilo afgevallen. Dat voelt gewoon hartstikke goed.
Maatje Paula is supertrots op Christa. “Zij heeft astma en een ernstige vorm van ADHD. Daardoor is het niet makkelijk voor haar om werk te vinden. Toch is het haar gelukt om haar financiële problemen op te lossen. Zij is een echte doorzetter.”
Dit is een waar gebeurd verhaal. Het staat ook op uitdeschulden.nu, een website van SchuldHulpMaatje Nederland. Andere interessante websites zijn eerstehulpbijschulden.nl en moneyfit.nl.
Als je in de gemeente Wierden woont en een maatje zoekt om je te helpen met je financiële problemen, neem dan eens contact op met de coördinator hulpverlening van Stichting BOWIE. Dat kan telefonisch via 06 – 10 04 33 80 en per e-mail viacoordinator@bowie.nu.

Een toekomst zonder schulden is echt mogelijk. Voorkom dat het erger wordt en vraag zo snel mogelijk hulp. Want samen lukt ‘t.

Henk Pasman
Stichting Bowie