Brandweer Twente viert vijfjarige verjaardag samen met Matthias

Algemeen

WIERDEN – Gingen vorig jaar alle Twentse burgemeesters op kraamvisite, dit jaar snijden ze taart aan bij brandweer kinderfeestjes. Omdat Brandweer Twente dit jaar vijf jaar bestaat, komen de kinderen die in oktober in hun gemeente het eerste vijf jaar worden naar de brandweerkazerne om daar hun kinderfeestje te vieren. Dit alles in het kader van de brandpreventieweken met als thema “Hé doe de deur dicht’. Met de campagne ‘Maak van je roze wolk geen rook wolk’ richt de brandweer zicht tot jonge ouders om hen te helpen bij het brandveiliger maken van hun woonomgeving.

In de gemeente Wierden was Matthias de jarige job. Samen met zijn ouders en twaalf vriendjes kwam hij zaterdag 20 oktober naar een versierde kazerne in Wierden. Best spannend wanneer je vijf bent. Geheel uitgerust in een brandweerpak kwam hij dan ook voorzichtig de kazerne in, maar al snel voelde hij zich op zijn gemak. Na een welkomstwoord van wethouder Braamhaar en de heer Bokdam van Brandweer Twente, sneed hij samen met de wethouder de verjaardagstaart aan.
Uiteraard horen er bij een verjaardag ook cadeautjes. Van de wethouder kreeg Matthias een boekje van Spuit Elf, een olifant die bij de brandweer werkt. Van de heer Bokdam kreeg hij een lego-brandweer pakket. Daar bleef het natuurlijk niet bij, ook alle genodigde kinderen gaven met glunderende gezichtjes hun cadeau aan de jarige Matthias.
Toen alles uitgepakt was, kregen de kinderen en de ouders van Matthias een rondleiding door de kazerne en konden ze echt blussen aan de achterzijde van de kazerne. Ook het brandweer springkussen viel in goede smaak.
Alle kinderfeestjes in de veertien gemeenten van Twente, vielen in de brandpreventie weken dat ook dit jaar als thema 'Hé doe de deur dicht!' had. Onderzoek heeft uitgewezen dat het sluiten van binnendeuren kostbare tijd oplevert om te kunnen vluchten en gered te worden. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de verspreiding van giftige rook (de grootste bedreiging bij brand) beperkt wordt. Een simpele handeling als het altijd sluiten van de binnendeuren voordat je gaat slapen, redt levens als er brand uitbreekt. Daarbij is het belangrijk dat rookmelders op de juiste plaats hangen en hoorbaar zijn.