BrandWiezer

Algemeen

Brandpreventieweken 2018
Maak van je roze wolk geen rookwolk!

Na een daverend succes in 2017 staan ook dit jaar de Brandpreventieweken in het teken van jonge ouders. Het landelijke thema ‘Maak van je roze wolk geen rookwolk’ richt zich specifiek op kersverse ouders, die bij uitstek bezig zijn met een veilige omgeving voor hun pasgeboren baby. Brandveiligheid sluit daar naadloos bij aan. De hele maand oktober staat in het teken van brandpreventie.

De brandpreventieweken hebben ook dit jaar als thema 'Hé, doe de deur dicht!'. Onderzoek heeft uitgewezen dat het sluiten van binnendeuren kostbare tijd oplevert om te kunnen vluchten en gered te worden. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de verspreiding van giftige rook (de grootste bedreiging bij brand) beperkt wordt. Een simpele handeling als het altijd sluiten van de binnendeuren voordat je gaat slapen, redt levens als er brand uitbreekt. Daarbij is het belangrijk dat rookmelders op de juiste plaats hangen en ook hoorbaar zijn.

Brandveilig wonen
De aandacht van kersverse ouders gaat in de kraamperiode vaak naar voedingen, slaapjes en sprongetjes. Toch is dit een goed moment om juist iets aan brandveiligheid te doen om de jonge kroost te beschermen. Onder meer door de deuren dicht te houden, rookmelders op de hangen en het vluchtplan samen te bespreken. Met de campagne ‘Maak van je roze wolk geen rook wolk’ richt de brandweer zich tot jonge ouders om hen te helpen bij het brandveiliger maken van hun woonomgeving.

Kinderfeestjes
Gingen vorig jaar alle Twente burgemeesters op kraamvisite, dit jaar snijden ze taart aan bij brandweer kinderfeestjes. Omdat Brandweer Twente dit jaar vijf jaar bestaat, komen de kinderen die in oktober in hun gemeente het eerste vijf jaar worden naar de brandweerkazerne om daar hun kinderfeestje te vieren. Dit feestje staat uiteraard geheel in het teken van de brandweer. De ouders en grootouders van de jarige krijgen bovendien een gratis woningcheck aangeboden.

Geboortetasje
Naast de kinderfeestjes gaat de aandacht ook uit naar alle kersverse ouders in Twente. Alle ouders die in oktober aangifte komen doen van de geboorte van hun baby krijgen in het gemeentehuis of ziekenhuis een speciale 'brandweer geboortetas'. Hierin zitten cadeautjes en tips voor de ouders over brandveiligheid in huis. De brandweer geeft ook voorlichting over brandveiligheid bij kinderdagverblijven en bij kraamzorgorganisaties.

Meer lezen over de Brandpreventieweken en de focus op jonge ouders? Ga dan naar www.brandweer.nl/rozewolk.