BrandWiezer

Algemeen

Voorkom schoorsteenbrand

Jaarlijks zijn in ons land meer dan tweeduizend schoorsteenbranden, die aanzienlijke schade aan woningen toebrengen. Brandweer Twente is de afgelopen vijf jaar 575 keer uitgerukt voor een schoorsteenbrand. Dat zijn er ongeveer 115 per jaar. In Oost-Nederland is schoorsteenbrand de meest voorkomende oorzaak van woningbrand. De meeste schoorsteenbranden ontstaan door slecht onderhoud van het schoorsteenkanaal en door (verkeerd) stoken.

Goed onderhoud
Zonder een schoon schoorsteenkanaal kun je niet veilig stoken. Door het stoken kan het kanaal dichtslibben. Een vervuild of verstopt kanaal kan een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Wanneer je de kachel of open haard als sfeerverwarming gebruikt, is één keer per jaar laten vegen voldoende. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als hoofd- of bijverwarming, is het verstandig om het schoorsteenkanaal minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Brandweer Twente adviseert je een bedrijf in te schakelen dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond.

Zwitserse methode
Je houtkachel op een veilige manier aansteken doe je door te stoken volgens de Zwitserse methode, waarbij je het meest brandbare materiaal bovenaan legt (omgekeerd stoken). Zo wordt de vlam in de kachel gejaagd zonder al te veel schadelijke rook te veroorzaken. Deze stookmethode zorgt voor minder aanslag in de schoorsteen. Door het vuur van boven naar onder te geleiden, komen er minder schadelijke stoffen vrij. Houd de luchttoevoer open, ook als het vuur uit is. Pas als de blokken niet meer zichtbaar gloeien, kunnen de luchttoevoeren dicht.

Schoorsteenbrand
Hoor je een loeiend geluid in het rookkanaal? Kom direct in actie! Blus nooit met water! Doof snel het vuur in de haard met zand of zout, om rook in huis te voorkomen. Sluit direct hierna de schoorsteenklep. Sluit de luchttoevoer van de kachel, of bij een open haard de deurtjes. Bel 1-1-2 en ventileer direct na het doven van het vuur de ruimte. Er zou koolmonoxidevorming kunnen plaatsvinden. Plaats bij de kachel of haard daarom een CO-melder aan het plafond.
Kijk voor meer informatie op www.brandweer.nl/twente/schoorsteenbrand/voorkom-schoorsteenbrand