Brandwiezer

Algemeen

Brandveilige feestdagen!

December feestmaand; gezelligheid troef. Maar ook een periode van veel ongelukken met omvallende kaarsen, kerstbomen die in brand vliegen, brandwonden bij het gourmetten en feestkleding die vlam vat. Jaarlijks krijgt de brandweer duizenden meldingen van brand in een woning en melden bijna tienduizend mensen zich met (ernstige) brandwonden bij de spoedeisende hulp. Sta daarom ook even stil bij de risico’s op brand. Hieronder enkele tips voor een gezellig én veilig eindejaar.

Versier veilig
Goede versiering is moeilijk ontvlambaar. Het KEMA-keurmerk geeft aan dat de versiering brandveilig is. Wanneer je gaat versieren, hang versieringen zo op dat niemand er tegenaan kan lopen. Door hitte- of warmtestraling kan er brand ontstaan, zorg ervoor dat versieringen niet in aanraking kunnen komen met verlichting en apparaten die warm worden. Het is goed versiering op te hangen met ijzerdraad, dan valt het bij brand niet snel naar beneden.
Tevens is het belangrijk dat de bedrading van verlichting en dergelijke onbeschadigd is. Wanneer je gebruik gaat maken van verlengsnoeren is het niet de bedoeling dat je deze aan elkaar gaat koppelen. Ook bij het gebruik van kabelhaspels is het advies de kabel helemaal af te rollen. Zo voorkom je dat het te warm wordt in de haspel en er dus brand kan ontstaan. Schakel de verlichting altijd uit wanneer je weggaat of gaat slapen.

Kaarsen
Als je kaarsen gaat branden, zorg er dan voor dat ze in een stevige houder op een vlakke ondergrond staan. Gebruik liever geen houder van brandbaar materiaal zoals hout of plastic. Houd kaarsen uit de buurt van brandbare materialen zoals gordijnen. Wanneer er een deur open en dicht gaat, krijg je luchtverplaatsing in de ruimte waardoor de vlam beweegt. Als de kaars dan te dicht bij brandbare materialen staat, kun je brand veroorzaken. Ook is het niet verstandig kinderen en huisdieren alleen te laten met brandende kaarsen. Elk jaar rukt de brandweer uit naar kerststukjes, die in brand staan en veel rook- en brandschade veroorzaken. Steek de kaarsen in kerststukjes bij voorkeur niet aan. Laat ze in ieder geval niet te ver opbranden.

Met een beetje gezond boeren verstand en deze brandveiligheid tips moet het zeker lukken om de feestdagen veilig door te komen. Geniet van deze mooie tijd! Fijne feestdagen.

Kijk voor nog veel meer informatie over brandveiligheid op www.brandweertwente.nl