De historie van de katholieke kerk in Enter (SLOT)

Algemeen

De intocht in Enter van pater Henk Slag met pastoor Van Dijk en moeder Slag.

In een aantal afleveringen vertelt Johan Altena over de historie van de katholieke kerk in Enter. Daarbij is gebruik gemaakt van de noeste arbeid van Johan Marsman uit Wierden, die het oude archief van de parochie Enter geïnventariseerd heeft.

Henk Slag, geboren op 25 december 1925, was de oudste van een gezin van dertien kinderen. Al van jongs af aan stond voor Henk vast dat hij priester zou worden. Maar voor de ouders van Henk was het niet mogelijk op dat moment de financiën op te brengen voor een dergelijke studie. Dit gegeven en de Tweede Wereldoorlog zorgden ervoor dat hij pas in mei 1946 aan de studie kon beginnen. Aan de Stegge van het parochiebestuur bracht Henk naar Kaatsheuvel, naar het klein seminarie waar hij aan de studies zou beginnen samen met veel jongere medestudenten. In 1948 ging hij naar het opleidingsinternaat voor late priesterroepingen in Wijk aan Zee. In 1957 werd frater Slag gewijd tot diaken. Hij was lid van de congregatie van de Heilige familie. Een congregatie met wel duizend paters en vierhonderd broeders die huizen had in veel landen en een uitgebreid arbeidsterrein in de missie.

Ondanks dat Henk tijdens zijn studie langdurig ziek was en een zware rugoperatie onderging slaagde hij er toch in gelijk af te studeren met zijn medestudenten. Een krachttoer. Op 27 juli 1958 ontving hij in de kapel van St. Anna in Oudenbosch uit handen van mgr. Jos Baeten, bisschop van Breda, de Heilige priesterwijding.
Op zaterdag 2 augustus werd pater Slag, als eerste priester missionaris feestelijk ingehaald in Enter. Op zondag 3 augustus droeg hij zijn eerste Heilige mis op in de kerk van de parochie van de Heilige Antonius abt in Enter.

In december 1959 vertrok Henk naar de missie in Brazilië. Hij leefde bijna veertig jaar, tot aan zijn dood op 26 februari 1979, voor en tussen de armen van zijn parochie die meer dan drieduizend vierkante kilometer besloeg. Buiten zijn standplaats Saboeiro waren er geen harde wegen.

Bij zijn vakanties in Enter stond bijna alles in het teken van het verwerven van financiële en materiële zaken voor zijn parochie in Brazilië. Wat Henk nodig had kwam er, ook een terreinwagen, hetgeen een uitkomst was. Naar zijn wens is hij begraven tussen zijn parochianen in Saboeiro.

Na 1958 is er dus geen priesterwijding meer geweest van iemand uit de parochie Enter. Ook was er geen intreding meer in een klooster. Het was een landelijk verschijnsel. De priesterbezetting van de parochies werd steeds moeilijker. Kapelaan Riesthuis was de laatste kapelaan in Enter, tot 20 mei 1977 .

Een periode van veertig jaar waarin de kapelaan in iedere Rooms-Katholieke vereniging en club in Enter zijn positie had als geestelijk adviseur was voorbij. De weelde van een kapelaan naast een pastoor in een parochie verdween. Daarna werd het gebrek aan priesters steeds nijpender. De clustering van de parochies was onvermijdelijk en die gaat steeds verder.

Het geestelijk leven binnen de parochie Enter was natuurlijk meer dan de priester- en kloosterwijdingen, waaraan ik in de laatste afleveringen aandacht heb besteed. Maar het gaf wel een lange periode een gevoel van saamhorigheid op die hoogtijdagen.

Johan Altena