De Klup op zoek naar vrijwilligers die eenzaamheid willen bestrijden

Algemeen

WIERDEN/ALMELO – De Klup Twente zoekt met grote spoed vrijwilligers die zich een keer per week of een keer per maand willen ontfermen over mensen die (dreigen te) vereenzamen. De vrijwilligersorganisatie zoekt de ‘Klupvrienden’ in Wierden en buurgemeenten, want de behoefte blijkt onverwacht groot.

In het voorjaar kwam De Klup Twente met een nieuw aanbod: Vriendenzoeker. Een soort bemiddelingsbureau voor mensen met een lichte beperking of matige psychische problemen of mensen die maar moeilijk contact maken en vrijwilligers die zich wel een beetje om hen willen bekommeren. Er kwamen al heel snel reacties van mensen die dolgraag een Klupvriend willen, maar het aantal aanmeldingen van mensen die wel Klupvriend willen zijn bleef daarbij sterk achter.

Bij De Klup Twente melden zich nog altijd mensen voor een Klupvriend. Het betreft allemaal mensen die na maanden pas de moed vatten om zich ook daadwerkelijk te melden. Een aantal is woonachtig in Almelo, maar er komen opmerkelijk genoeg ook verzoeken uit alle plattelandsdorpen zoals Enter en Wierden.
Het spijt coördinator Jolanda Overdorp van De Klup Twente heel erg dat ze lang niet iedereen kan helpen. Dat komt omdat ze om te beginnen te weinig vrijwillige Klupvrienden heeft, maar ook omdat de vraag enorm verschilt. Jolanda: “De een wil een leeftijdgenoot, of een man of een vrouw. De ander wil wat in het weekend ondernemen, weer een ander wil juist graag op een werkdag of -avond. Soms om te shoppen, een ander om uit te gaan, weer een ander om te wandelen, fietsen of sporten. Willen we een goede koppeling maken, hebben we heel veel meer Klupvrienden nodig.”

De Vriendenzoekers zelf, blijken ook heel verschillende mensen. Een grote groep betreft mensen met een autistische stoornis, voor wie het lastig is om contact te leggen – terwijl ze dat heel graag willen. Er zijn ook mensen met het syndroom van Down die graag een ‘maatje’ willen om eens wat leuks mee te ondernemen, maar ook mensen met depressieklachten of mensen die om onduidelijke redenen tóch eenzaam zijn.

Het is Overdorp opgevallen dat de vraag naar een Klupvriend in de plattelandsgemeenten waaronder Wierden het grootst is. “Je zou denken dat eenzaamheid daar veel minder groot is, maar juist in de dorpen krijgen ze dit kennelijk niet opgelost. De vraag is er wel, maar aanbod ontbreekt. We snappen dat wel. Ook wij moeten veel moeite doen om dit opgelost te krijgen. En de nog steeds stijgende vraag heeft ons eerlijk gezegd ook een beetje overrompeld. Het groeiend aantal aanmeldingen legt wel veel eenzaamheid bloot. Dat is erg en daar willen we heel graag iets tegen doen.”

Wilt u zich wel een keer in de week of maand ontfermen over iemand die een Klupvriend zoekt om iets mee te ondernemen? Meld u zich dan aan voor informatie en opgave bij jolanda@deklup.nl.