De Twentse Hoeve in Enter; van boerderij-eethuis tot restaurant met Michelinster (deel 2)

Algemeen

De nieuw heropende Twentse Hoeve in 1982. Bart en Els Brandt met hun zwarte en witte brigade. Let op de door smid Leppink gesmede Enterse zomp die aan de muur hangt.

Na de catastrofale brand in 1969 werd met grote voortvarendheid gewerkt aan de herbouw van de Twentse Hoeve. Bart Brandt werd een half jaar bouwvakker. Bij de nieuwbouw werd natuurlijk met de brandveiligheid rekening gehouden. De boerderijvorm werd gehandhaafd . Aan de voorkant van het nieuwe boerderijrestaurant werd een ouderwetse 'Endskamer' gebouwd waar besloten diners gehouden konden worden.

Met grote inspanning werd het restaurant in mei 1970 al weer geopend. De advertentie voor nieuw personeel gaf blijk van de nieuwe ambitie. Er werd gevraagd: Een chef de Rang, een demi chef de Rang, een commis de Rang en een aide de fourneau. Ik heb geen idee wat deze vacatures inhielden, maar de mensen die solliciteerden uiteraard wel. De gasten, vooral zakenlieden wisten de weg naar de heropende 'Twentse Hoeve' wel weer te vinden. Vooral de betere voorzieningen voor het culinair gebeuren en het professionele personeel en de gastvrouw tillen het restaurant naar een steeds hoger niveau.

En toen in 1974 kwam de beloning. Bij de uitkomst van de nieuwe Michelingids bleek de Twentse Hoeve in Enter beloond te zijn met een ster. Een grote verrassing en vreugde bij de directie en personeel, maar ook gelijk de druk dit prestatieniveau te handhaven. Enter stond op de kaart met een restaurant met een Michelinster. Het werd een succesverhaal, lid van de Alliance Gastronomique Neerlandaise en van de Twentse Alliantie van Ambachtelijke Koks.

In 1980 brandt de Twentse Hoeve voor de tweede keer af. Een regelrechte ramp. Toch werd besloten tot herbouw maar nu in een compleet gewijzigd concept. Van de nostalgie hadden ze afgezien en zonder inlevering op het culinair niveau werd er een functioneel restaurant neergezet met meer capaciteit.

In 1983 herkrijgt de Twentse Hoeve de Michelinster. Het Parool kwam naar aanleiding hiervan met een artikel, waarin de nieuw gebouwde Twentse Hoeve één van de allerbeste bedrijven van het oosten van het land genoemd werd en mogelijk zelfs van het hele land. Er volgden succesvolle jaren.

In 1986 kreeg Bart Brandt het bericht dat hij leed aan de ziekte MS. In 1991 werd het te zwaar om nog verder te gaan en werd het bedrijf verkocht. De nieuwe eigenaar werd Toon Rumphorst die een jaar eerder als chefkok was weg gegaan bij het Amsterdamse restaurant Le Garage van Joop Braakhekke. Het echtpaar Rumphorst was niet de twee-eenheid zoals Els en Bart Brandt en het ging slecht met de Twentse Hoeve, hetgeen een paar jaar later uitmondde in een faillissement. Het restaurant werd door de curator in 1994 verkocht aan het drietal Pieter Jan en Marjan Hiddink en Willem Bluyssen. Deze mensen veranderden de naam in 'Bourgondische Hoeve'. De formule werd helemaal anders. Het werd een buffetrestaurant. Voor ƒ45,- kon je zelf een vijf gangen-menu samenstellen. Dit drietal had in het Achterhoekse plaatsje Wehl al een soortgelijk restaurant.
De heer Bluyssen die met zijn vrouw nog wat van het leven wilde genieten verkocht de Bourgondische Hoeve in 2012 aan een zakenman. Hiermee verloor het de restaurantstatus en staat het te koop als landhuis.

Johan Altena