Distelvink 3.3

Algemeen

Mogen wij ook meekijken?

Ik zou zo graag eens willen gluren en meeluisteren. U ook?

Nee nee, denkt u er niets vreemds van. Ik kan u geruststellen, uw columnist is niet plotseling veranderd in een stiekeme voyeur, maar ik ben wel heel nieuwsgierig. Ik zou graag willen weten wat er tijdens de coalitieonderhandelingen besproken wordt.

We hebben het verkiezingscircus weer over ons heen moeten laten komen. De landelijke politieke kopstukken hebben de lokale politici weer geholpen of voor de voeten gelopen. We weten weer haarfijn wat er in Rotterdam en Amsterdam speelt. Heerlijk dat het afgelopen is en laat nu de lente maar aanbreken.
In onze eigen gemeente deed zich een politieke aardverschuiving voor, want er zijn drie zetels van partij gewisseld! Wel drie zetels... voor zo'n getal draait men in menig gemeente de hand niet om, maar in onze gemeente is het heel wat. Wat gaat deze aardverschuiving teweegbrengen?

Wie gaat het doen met wie? Nee... foei, geen rare gedachten over onze politici. Gaat NEW een college vormen met ChristenUnie, hun vrienden in de gemeenteraad? Of blijft het CDA plakken aan het pluche? Of zetten PPW en VVD een kruip-door-sluip-door-actie op touw om toch mee te doen in het college? Als politieke partijen winst boeken, hebben ze vaak beloofd dat alles anders zal gaan, beter uiteraard. We hebben al twee keer op rij de titel 'Beste gemeente van Overijssel' gekregen. Gaat NEW er dan nu voor zorgen dat we eindelijk ook eens de slechtste worden? Vast niet. Worden we van een fraaie plattelandsgemeente met mooie dorpen nu een verpauperde bende? Vast niet. Gaat dan nu echt alles anders worden in ons dagelijks leven? Vast niet.

Eén onderwerp vinden alle partijen belangrijk volgens hun programma, de betrokkenheid van de inwoners en een transparant bestuur. Onder ons: vinden alle partijen altijd en al tijden :-)
Maar nadat onze stem is binnengehengeld, gaan de deuren dicht, horen we er even niet meer bij en moeten we maar afwachten wat op ons afkomt. Welke partijen leveren een wethouder? Welk programma rolt eruit?

Beste politici grijp uw kans! De mogelijkheid om transparantie tot leven te roepen, ligt voor het oprapen.
Voer uw gesprekken in de raadszaal met camera's en microfoons aan! Dan kunnen uw kiezers meebeleven hoe de partij van hun keuze het beste voor de inwoners uit het vuur probeert te slepen. En dames en heren politici niet met het bekende meel in de mond praten, maar recht uit het hart.

Mijn advies: maak er een spannende serie van, gesprekken van hooguit een uur, dagelijks om acht uur, prime time. Ik verzeker u, het wordt een kijkcijferkanon à la 'De Luizenmoeder'.

Goed idee? Durft u het aan ? Doen!