Distelvink 3.3

Algemeen

Onbegrijpelijke verhalen

Heeft u al iets gehoord over de coalitiebesprekingen? Ja, NEW en CDA onderhandelen en de VVD is boos. Meer dan dat lees of hoor je niet. En dat in een tijd waarin alle partijen de mond vol hebben over transparantie en de inwoners erbij betrekken. Zouden onze lokale politici dat nog nooit gehoord of gelezen hebben? Het lijkt nu op een zwarte doos, je gooit alle stemmen erin en na verloop van tijd komen er een paar wethouders en een programma uit, dat die wethouders vervolgens gaan uitvoeren. Of zouden er na verloop van tijd ook hier ter plaatse memo's openbaar gemaakt moeten worden en krijgen we dan ons eigen 'dividendbelasting-soap'? Kortom, in deze tijden van openheid is in de gemeente Wierden het motto 'oogjes dicht en snaveltjes toe'. Een onbegrijpelijk verhaal.

Iets heel anders. Heeft u weleens een interview ingevuld in het kader van 'ikpraatmee.nl'? De gemeente interviewt dan schriftelijk inwoners over een bepaald onderwerp. Overigens een goede zaak, wat mij betreft. Uw Distelvink werd daarover aangeklampt door een ondervraagde, die daar toch niet zo blij van was geworden.
Het ging over het volgende: in de media staan telkenmale berichten over de Touwladder, de school die haar deuren moet sluiten. Wat te doen met dat fraaie gebouw? Een idee: 'Maak er een theaterzaal van'. Een initiatiefgroep van inwoners is daar al tijden druk mee bezig en krijgt de handen er ook voor op elkaar. In de samenleving althans. Een ander idee, dat zich in de kranten openbaarde: 'Maak er een museum voor beeldende kunsten van'. Of deze ideeën haalbaar zijn, dat doet er nu nog niet toe. Ze komen uit onze samenleving, zijn initiatieven van onze inwoners.
Maar dan het interview. De gemeente maakt duidelijk dat ze er maatschappelijke instellingen in wil hebben, instellingen zoals bijvoorbeeld de kinderopvang. De vragen die voor de geïnterviewden resteren zijn of ze een instelling zijn die het gebouw zou willen huren óf dat ze wellicht huurders kennen, die graag zouden willen huren.
Deze rare vraagstelling maakte onze geïnterviewde razend, want het klinkt als: de beslissing is al genomen en de inwoners mogen helpen met de uitvoering van het besluit. Waarom toch deze wijze van interviewen? Distelvink nam een duikvlucht in de stukken en ja hoor, die zijn heel duidelijk. Vrij vertaald: behoudt het gebouw, maar het mag geen geld kosten. Kortom, er kunnen alleen maatschappelijke instellingen in, die een commerciële – lees: pittige – huur betalen. Dat sluit heel veel uit. Een theater, een museum, ze leveren een belangrijke bijdrage aan ons culturele leven, maar ze kosten geld. Jammer dan, doen we niet. Onbegrijpelijk verhaal zo'n vooringenomen standpunt, in een tijd waarin burgerinitiatieven de hemel ingeprezen worden.

Geachte politici, houdt u dit soort onbegrijpelijke verhalen voor ons in de gaten? Doen!