Eén ridder en twee leden in Orde van Oranje-Nassau in Wierden

Algemeen

De gelauwerden Anton Ros, Aad Kolthof en Bert Klaas, samen met burgemeester Henk Robben.

WIERDEN -Burgemeester Henk Robben heeft op donderdag 26 april 2018 drie koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Aad Kolthof uit Enter mag zich vanaf nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen, Anton Ros en Bert Klaas uit Wierden zijn gewaardeerd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. In heel Nederland werden ongeveer 2900 mensen onderscheiden.
Met goed gelukte smoesjes werden deze drie actieve inwoners van de gemeente Wierden naar het gemeentehuis gelukt. De één moest netjes in pak vanwege een communiefeestje, de ander zou onderzoek doen naar een las-klus in het gemeentehuis. Hoe dan ook, alleen waren verbaast en overrompeld.
De 71-jarige Anton Ros uit Wierden kreeg als eerste het lintje opgespeld door de burgervader. Zijn veelzijdige inzet voor onder meer voetbalvereniging Juventa'12, voorheen bij SV Omhoog, de Stichting Historische Kring Wederden en Woonzorgcentrum De Botterhof is niet onopgemerkt gebleven. “Je bent een collegiale, opgewekte en handige vrijwilliger met een groot hart voor de medemens”, memoreerde Robben.
Aad Kolthof uit Enter heeft zelfs de waardering Ridder gekregen, mede door de enorme waslijst aan vrijwillige inzet op diverse fronten, met name op zorggerelateerde vlakken. Zo is Kolthof medeoprichter en vrijwilliger bij het Alzheimer Café Hardenberg geweest en nog steeds actief als penningmeester van Stichting Vrienden van de Saxenburgh Groep. Deze stichting zorgt voor leuke extra’s voor patiënten en cliënten binnen de gehele Saxenburgh Groep. Daarnaast zet Kolthof zich als penningmeester van Stichting Vrienden Hospice ’t Huis aan de Vecht in Hardenberg in en beheert hij de kas van het Palliatief Café Soelaas, een samenwerkingsverband van Stichting Hospice GroepVechtZathe, het Vechtgenotenhuis en de Saxenburgh Groep; een ontmoetingsplek waar onder andere palliatief zieke mensen en hun mantelzorgers, (thuis)verzorgers en vrijwilligers die ondersteuning bieden in de palliatieve fase, elkaar ontmoeten. Deze opsomming is slechts een kleine greep uit de vele verschillende vrijwillige taken die de Enternaar op zich heeft genomen of nog steeds uitvoert. “Aad brengt alles bij elkaar, hij is assertief en creatief. Dankzij zijn enorme netwerk weet hij goed te verbinden”, aldus de burgemeester.
Ten slotte mocht Bert Klaas, bekend als politiek raadslid van de lokale fractie Progressief Platform Wierden (PPW) naar voren komen om het lintje uitgereikt te krijgen. De waardering ging naar Klaas uit vanwege zijn tomeloze inzet voor de lokale politiek en maatschappij. “Je bent een sterk en deskundig politiek man, die zich twaalf jaar lang heeft ingezet voor de PPW”, duidde Robben. “Je hebt je met passie ingezet en wist altijd scherp en fel te debatteren, met name in de tijd dat ook Jos van Maasacker actief was. De scherpe kantjes zijn er nu wellicht iets vanaf, maar je weet je altijd goed te verwoorden doordat je je beperkt tot de hoofdlijnen. Aan je politieke bijdrage komt nu een einde doordat de kiezer niet in grote getale voor PPW heeft gekozen.” Voor de grote, sociale bijdrage kreeg ook de 63-jarige Bert Klaas nu extra waardering middels een koninklijke onderscheiding.