Echtpaar Herman en Trudy ter Horst muzikaal gehuldigd

Algemeen

WIERDEN – Het Overijssels Byzantijns Mannenkoor heeft Herman en Trudy ter Horst uit Wierden een ware serenade gebracht, waar de twee sprakeloos van werden en tot tranen toe geroerd. Het echtpaar Ter Horst was afgelopen week vijftig jaar getrouwd, bovendien is Herman vorige maand ook tachtig jaar geworden. Reden te meer om hem – als erelid van het koor – en zijn vrouw in het zonnetje te plaatsen.

Voorafgaand aan de wekelijkse repetitie op maandagavond in het Advendo-huis in Nijverdal bracht het Overijssels Byzantijns Mannenkoor een miniconcert aan Herman en Trudy. De voorzitter van het muziekgezelschap liet doorschemeren dat deze waardering “niet meer dan gepast is” voor Herman. Eerder al bracht ook de harmonie Sint Jan uit Wierden – waarvan Herman ook erelid is – op een feestelijke receptie in Wierden ook al een klinkende serenade aan het paar.

Voor beide verenigingen heeft Herman zeer veel betekend. Een karakteristieke uitdrukking van Herman is 'Ik bun ne klèèn keerl, mar ik heb wà ne groote mond'. Toen harmonie Sint Jan vorige eeuw in financiële problemen was gekomen, nam ter Horst zijn verantwoordelijkheid en loodste hij als tijdelijk voorzitter de vereniging naar rustiger vaarwater. Hetzelfde deed hij als crisismanager toen het Overijssels Byzantijns Mannen Koor in 2006 te maken kreeg met een afsplitsing van zangers. Hermans credo daarbij luidde ‘Een ding is zeker: het Overijssels Byzantijns Mannen Koor blijft bestaan ’ en dat lukte onder zijn bezielende leiding.

Ook in het openbare leven van Wierden is Ter Horst geen onbekende. In het verleden draaide hij op de Sint Maartensmarkt het rad van fortuin met de opbrengst voor ‘zijn’ harmonie Sint Jan; was hij nauw betrokken bij de contacten met de partnersteden Ermont, Lampertheim en Maldegem en presenteerde hij de jaarlijkse playbackshow Plé-Bek bie Hek. Ook is de ambitieuze Wierdenaar als vrijwilliger betrokken bij de Historische Kring Wierden. Zijn vrouw Trudy is actief als vrijwilliger bij de provinciale ziekenomroep; gastvrouw in Wierdense seniorenvoorzieningen en zanger in het parochiekoor van Sint Jan de Doper.