Enter Doel Live 2018: bijna 32.000 euro voor acht lokale goede doelen

Algemeen

Eén van de DJ's tijden EDLive, Daan Visser

ENTER – Ongekend en haast ongelofelijk. Dat zijn de woorden die passen bij EDLive 2018. Het was de vuurdoop van een nieuw, lokaal initiatief in het dorp Enter. Het doel was om tijdens zestig uur live radio en televisie zoveel mogelijk geld in te zamelen voor een aantal goede doelen die zijn verbonden aan Enter. In eerste instantie spraken de initiatiefnemers over twee, misschien drie doelen die steun zouden krijgen. De verwachtingen werden meermalen overtroffen, want acht goede doelen zien een flinke duit tegemoet.

Op zondagavond 23 december houdt de organisatie trots een cheque omhoog waarop met dikke letters 31.628,11 euro staat geschreven. Dat is het totaalbedrag dat een klein groepje enthousiastelingen bij elkaar heeft weten te krijgen dankzij EDLive. Daarmee is het overduidelijk, de vuurdoop van dit nieuwe evenement is geslaagd en het dorp Enter heeft er een nieuw, vierjaarlijks evenement bij. “We hebben al eens in de vier jaar de Enterse Dagen, maar we wilde die vier jaar daar tussen doorbreken met een nieuw evenement, zo is EDLive ontstaan”, aldus de organisatoren, waaronder Gerard Libbers, Daan Visser en Gijs Hakkert.

Het plan werd in zo'n anderhalf jaar tijd vormgegeven en met name de laatste weken werd er hard aan het draaiboek gewerkt. Tig sponsoren zijn benaderd en die hebben gul gegeven, evenals bewoners die door middel van een verzoekplaatje tijdens EDLive zelf ook een donatie mochten doen voor de goede doelen. Behalve dat er alleen plaatjes werden gedraaid vanuit de tijdelijk ingerichte studio in een tent voor Café de Kröl, was er voor de bewoners een amusante Noaberquiz op de zaterdagmiddag en gedurende de zestig uitzenduren ook een bingo. Elk uur werd via de radio een nieuw bingonummer bekend gemaakt. Het evenement werd op zondag afgesloten met een veiling die ook honderden euro's in het laatje heeft gebracht. Aansluitend barstte De Kröl uit de voegen tijdens een gezellig eindfeest tot tot na twaalf uur duurde.

Elk goed doel mag rekenen op een prachtige bijdrage dankzij de steun van sponsoren en inwoners. Daardoor kunnen alle wensen ingewilligd worden. De Reggeboog in Enter, een woonzorglocatie voor mensen met een beperking mag rekenen op 3.500 euro en krijgt daarmee het meeste. Voor dit bedrag kan de tuin bij het complex opnieuw worden ingericht. Ook Stichting Bowie krijgt 3.100 euro, dat gebruikt wordt voor invulling van de boodschappenmanden voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Ook de Oranjevereniging Enter krijgt drieduizend euro. Dit geld wordt gebruikt om tijdens Koningsdag gratis attracties aan te bieden voor de jeugd. Daarnaast kunnen de leden van Jong Nederland dit jaar een klimtoren realiseren dankzij tweeduizend euro van EDLive. Ten slotte hebben ook Sint in Enter (tweeduizend euro), de Reggevaart (vijftienhonderd euro), Stichting Lichtjesavond (vijftienhonderd euro) en volleybalvereniging Holyoke (duizend euro) gekregen.

Nagenoeg het gehele dorp leefde mee met de radiomakers en in menig woonkamer of werkplek stond de radio of tv afgestemd op EDLive. Terugkijkend op deze eerste editie kan alleen maar gesteld worden dat alle verwachtingen zijn overtroffen. Zoals het er nu naar uit ziet wordt in 2022 wederom EDLive georganiseerd, maar eerst zijn er de reguliere Enterse Dagen in 2020.