Erna 'Siene' Schasfoort neemt afscheid van toneel en revue

Algemeen

WIERDEN – Voor Erna Schasfoort is het toneeldoek tijdens de Agri Fair van 2018 voor de laatste keer gesloten. Op de vrijdagavond van dit jaarlijkse evenement kreeg ze een warm applaus van het aanwezige publiek na de voorstelling van Wierden Geet Vedan. Erna verruilt het actieve amateurtoneelleven voor meer rust en tijd voor andere dingen. Wel blijft ze nog wat kleine taken op de achtergrond bij het revuegezelschap uitvoeren. “Ik kan het toch niet loslaten”, schatert de 71-jarige Wierdense. Bijna vijftig jaar lang heeft ze met regelmaat op de planken gestaan om allerhande rollen te vertolken, waarvan de laatste jaren als Siene voor Wierden Geet Vedan.

Erna komt uit een gezin van tien, en is een telg van de bekende Schasfoort-familie van de Nijverdalsestraat. “Ik heb een ontzettend leuke jeugd gehad, het was echt een gastvrij gezin. Ik herinner me nog goed dat ik heel veel heb geholpen in de garage, vond dat leuk om te doen.” Het toneelspelen is haar niet met de paplepel ingegoten, maar het creatieve brein heeft ze wel van huis uit meegekregen en een logische stap met een baan in het onderwijs werd gemaakt. “Na de vierjarige kleuterjuf opleiding ben ik via de Mariaschool op kleuterschool Zamire hoofd geworden; ik was pas 22 jaar. Daarna heb ik ook nog lesgegeven aan de Sint Jansschool, later het Galjoen. Ik vond het heerlijk om aan kinderen van die leeftijd les te geven, zeker in de beginperiode toen het nog het échte kleuteronderwijs was, voordat de basisvorming kwam.”

De stap richting het amateurtoneel was ook snel gemaakt. “Als je voor de klas staat, durf je ook voor een groep te staan en dan is de keuze voor het toneel dus niet zo heel lastig meer. Het omgaan en het contact met mensen is me nooit vreemd geweest. Ik speelde in de klas al regelmatig met poppenkastpoppen voor de kleuters. Een moeder van één van de kinderen benaderde me en vroeg me of ik bij de toneelvereniging wilde. Zo kwam het dat ik lid werd van Inspanning Geeft Ontspanning (I.G.O.), een toneelclub in Wierden.”

Ze viel meteen met de neus in de boter; de hoofdrolspeelster raakte in verwachting en Erna werd in het diepe gegooid. “Ik heb die taak op me genomen, heb heel kort kunnen oefenen.” Ze glansde echter in haar rol voor het stuk 'De Huwelijksschool' dat eind jaren zestig meermalen werd opgevoerd. “Ik heb er jaren plezier gehad, tot in de jaren negentig. De vereniging ging ter ziele, helaas.” Een flinke stapel toneelboekjes is de stille getuige van een actieve toneelperiode. “Ik heb ze allemaal bewaard”, vertelt Erna enthousiast. “Jaartallen kan ik me niet meer herinneren, maar nog wel welke rollen ik op me had genomen. Oh, kijk 'Beeld van een man', ja die was leuk! Oh en deze twee ook!”, terwijl ze de boekwerkjes met de titel 'Mexico, o Mexico' en 'Vreemde vogels' doorbladert.

Nadat de toneelvereniging was opgedoekt, sloot Erna zich in 1999 aan bij de revue Wierden Geet Vedan. Een revuegroep die in de voetsporen trad van de Wierdense Revue van wijlen Joke Wanschers. “Een geweldige groep! Nog steeds! Ik vind het heerlijk om op het toneel te staan. Daar waar ik me bij I.G.O. Kon inleven in een grote rol is het bij de revue meer hap-snap en meer improvisatie en ook dát vind ik fijn. Ik hou van een dragende rol op het toneel. Eerst lees ik me in, dan denk ik er over na wie ik op het toneel ben en vervolgens geef ik het vorm. Ach, het is gewoon mooi als je met elkaar een hoop lol hebt. Je moet wel een beetje gek zijn, wil je dit doen.”

De keus om een stapje terug te doen is lastig, maar logisch. “Ik ben nu 71 jaar en wil het wat rustiger aan gaan doen. De revue is leuk, maar in de maanden mei, juni en juli moet je continu beschikbaar zijn. Dat kost veel tijd en vergt veel energie van jezelf. Ik kan het zeker nog niet loslaten, ik blijf op de achtergrond actief, misschien ook wat helpen met regisseren en souffleren. Maar ik zie ook dat nu met Ralph Becking en Joyce Woolderink er nieuwe en enthousiaste aanwas is op het toneel, zodat ik ook gerust een stapje terug kan doen.”