Feestelijke opening expositie '44 jaar carnaval in Wierden'

Algemeen

WIERDEN – Met het verwijderen van de tolpoort voor de ingang van de Historische Kring Wederden openden Prins Hilko de Eerste en de 'broer' van burgemeester Henk Robben – het alter ego van Robben tijdens carnaval – zaterdag 10 november om 11.11 uur de expositie '44 jaar carnaval in Wierden'. Aansluitend zong Marion Paauwe het lijflied van carnavalsvereniging de Tolmennekes en kreeg ze de aanwezigen hoogheden zelfs in carnavaleske stemming: een korte polonaise werd ingezet.

Deze nieuwe expositie staat geheel in het teken van carnaval in Wierden en de ontwikkeling van carnavalsvereniging de Tolmennekes. In carnavalstermen is 44 jaar een groot jubileumjaar, reden te meer om de geschiedenis en ontwikkeling van de vereniging en het carnaval in Wierden uit te lichten. “Ik ben zo trots als een pauw, dat ik deze gedenkwaardige tentoonstelling mag openen”, sprak Hilko Noltes, de huidige Prins Carnaval. “Ik wil mijn waardering uitspreken naar al mijn voorgangers, want wat hebbend de hoogheden het soms moeilijk gehad. Nu stat er een geoliede vereniging, maar in de beginjaren was dat nog niet zo. Om nog maar te zwijgen over de vooroordelen binnen de Wierdense gemeenschap over deze 'Roomse traditie'. Toch waren in die beginjaren tradities nog heel gewoon in dit land, toen mocht en kon er nog veel meer zonder regeltjes en wetten. Ook al dacht men anders over carnaval, er werd wél met elkaar meegedacht! Men keek naar elkaar om... En dat is gelukkig nog wel het geval binnen de carnavalsvereniging de Tolmennekes. Er wordt goed voor elkaar gezorgd!”

Hilko ging in herinnering terug naar mooie momenten van carnaval in Wierden. “Gerrit Schasfoort, een zakenpartner van mijn vader, hield altijd wel van een geintje. Zo vertelde de oud-hoogheden mij dat Gerrit ooit heeft geprobeerd te windsurfen op een deur in het zwembad. Dat dit niet goed afliep kwam volgens Gerrit doordat hij de brievenbus in de deur open had laten staan. Een geweldige anekdote en zo zijn er nog veel meer. Mooie herinneringen, die wellicht ook boven komen bij een bezoek aan deze expositie van de Historische Kring.”
De expositie is de komende maanden, tot 2 maart 2019, te bewonderen in de Van Buuren Stee aan de Appelhofdwarsstraat in Wierden. Naast heel veel foto's van de afgelopen 44 jaar zijn er ook filmfragmenten, krantenknipsels en diverse attributen te bewonderen, waaronder skepters en steken van een aantal hoogheden en natuurlijk feestkleding. De kleurrijke en feestelijke expositie is gratis te bezoeken op woensdag en donderdag van 14.00 uur tot 17.00 uur, op vrijdag van 14.00 uur tot 20.00 uur en op zaterdag van 11.00 uur tot 16.00 uur.