Gemeente Wierden pakt eenzaamheid aan; samenwerking Rijssen-Holten en Rabobank

Algemeen

Gemeente Wierden en Rijssen-Holten en de Rabobank bundelen kracht voor eenzame ouderen.

WIERDEN/ENTER – De gemeente Wierden, gemeente Rijssen-Holten en de Rabobank Rijssen-Enter trekken samen op tegen eenzaamheid. ‘Minder alleen, meer met elkaar’, dat is de slogan waarmee de drie naar buiten treden in de strijd tegen eenzaamheid. De eerste contouren zijn uitgezet voor een nieuw evenement op 21 november 2018, waarbij de aandacht met name uitgaat naar het ontmoeten van nieuwe mensen.
De samenwerking is vorig jaar van de grond gekomen, met als doel om ouderen uit een isolement te halen. Ook dit jaar bundelen de gemeenten (via Wijksaam en ViaVieWelzijn) en de Rabobank opnieuw hun krachten voor dit thema. Voor mensen die het gemis van verbondenheid met anderen voelen.
Uit onderzoek blijkt dat meer dan een miljoen Nederlanders zich sterk eenzaam voelt. Ook in Wierden en Enter en de naburige gemeente is het aan de orde van de dag. En al loopt de één meer risico op eenzaamheid dan de ander, iedereen kan er op enig moment in zijn leven mee geconfronteerd worden. Het blijkt echter nog vaak een taboeonderwerp. Door krachten te bundelen en gezamenlijk een activiteit te ontplooien voor de eenzame in de regio willen de gemeenten samen met de bank bijdragen aan het bespreekbaar maken van dit thema.
In tegenstelling tot het grootschalige evenement vorig jaar, worden dit jaar op 21 november op verschillende locaties in Wierden, Enter, Rijssen en Holten enkele kleinschalige activiteiten georganiseerd. Hierbij gaat het erom dat senioren van 75 jaar en ouder, die normaal gesproken weinig buiten komen of zelden tot geen andere mensen zien of spreken, de ruimte vinden om elkaar te ontmoeten. In deze kleinere setting is het daarnaast mogelijk informatie te geven over bestaande sociale en maatschappelijke initiatieven in de buurt en worden de mensen die dag uiteraard vermaakt.