Gras zonnepark De Groene Weuste als veevoer tijdens droge periode

Algemeen

WIERDEN – Het gras op zonnepark De Groene Weuste in Wierden krijgt een tweede leven en daarmee is meteen stap gezet om het 'paardenhooi-experiment waarmee vorig jaar de Energypitch van NMO werd gewonnen. De koeien van hobbyboer Assink aan de Vriezenveenseweg in Wierden hebben al weken geen vers gras meer, op het zonnepark kon de boer echter komen maaien.

Wegens de werkzaamheden aan het park kon dit jaar nog niet worden gehooid. Wel is nu duidelijk dat tussen de zonnepanelen kan worden gemaaid en dat er ook een opraapwagen kan komen. Bij het ontwerp van het zonnepark is hiermee rekening gehouden.
Door de gevarieerde begroeiing is de biodiversiteit in dit gebied enorm toegenomen ten opzichte van de monocultuur van mais in het verleden. Daardoor is dit zonnepark niet alleen goed voor de energietransitie maar ook voor de insecten en vogelstand. Er is namelijk ook is er zo volop ruimte voor weidevogels, hazen en andere dieren.

Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter heeft inmiddels plannen voor nog enkele zonneparken in Enter en Wierden. De komst daarvan loopt wat vertraging op, omdat de gemeenteraad kaders wil scheppen voor de realisatie van zonneparken. Daarmee moet 'wildgroei' voorkomen worden en kwetsbare natuurgebieden of cultuurhistorisch landschap beschermd worden. Het bestuur van de stichting laat weten dat het maatschappelijk belang en lokaal eigenaarschap mee moet wegen bij het vaststellen van de richtlijnen en dat niet alleen beperkende maatregelen ingesteld moeten worden. Dat zou de komst van toekomstige zonneparken als De Groene Weuste alleen maar frustreren, aldus het bestuur.