Help ‘De laatste getuige’ van Krake aan de NS Publieksprijs

Algemeen

Frank Krake en Wim Aloserij.

WIERDEN – In het voorjaar van 2018 verscheen een indrukwekkend boek over een inspirerende en hoogbejaarde Lochemmer; Wim Aloserij. Het boek over zijn oorlogsjaren, getiteld ‘De laatste getuige’, vertelt het verhaal over de man die drie concentratiekampen en een scheepsramp overleefde. Auteur en oud-Wierdenaar Frank Krake dook met Wim in zijn verleden en reconstrueerde zijn adembenemende verhaal. Ook vele details en talrijke anekdotes kwamen na 75 jaar weer boven water en vormden de basis voor een boek dat door de lezers enorm wordt gewaardeerd. Op diverse recensiewebsites zelfs met een gemiddelde van 4,5 tot 4,9 sterren, op een schaal van 5. Meer dan veertigduizend boeken gingen er al over de toonbank het afgelopen half jaar.

Promotiecampagne NS Publieksprijs
“Dat geeft aan hoezeer lezers de enorme veerkracht en levenslust van de hoofdpersoon en de puurheid van het verhaal waarderen. Je leest het verhaal als het ware door de ogen van Wim en beseft als je het boek uit hebt wat hij allemaal heeft moeten doorstaan. Ook waardeer je onze huidige vrijheid des te meer, door het verleden beter te leren kennen”, aldus auteur Frank Krake.

Nu doet hij een gooi naar de NS Publieksprijs 2018 met zijn zelf gepubliceerde boek. ‘Ik vond dat Wim het verdiende dat het boek er superprofessioneel uit zou zien en dat nergens op zou worden bespaard. Dat is gelukt met de luxe uitvoering van het boek. Ook wilde ik graag zelf aan het roer zitten om promotie en PR te optimaliseren. Zo hebben we TV- en radiospots gemaakt en een postercampagne verzorgd. Ook een lezingentour ontbrak niet. Zo heeft Wim bij De Marke, op de datum waarop Wierden 73 jaar geleden werd bevrijd (9 april), een indrukwekkende lezing verzorgd. Datzelfde deed hij bij vele andere zalen en boekhandels in het land.”

Helaas overleed Wim Aloserij op 2 mei jongstleden tijdens een herdenkingsreis naar Neuengamme en de Lübecker bocht. Ondanks zijn 94 jaar wilde hij daar graag zijn om zijn gevallen kameraden eer te bewijzen. Zijn toespraak in de Nieuwe Kerk tijdens dodenherdenking en het aanbieden van het boek aan koning Willem-Alexander en koningin Maxima zou het absolute hoogtepunt zijn geweest in een hele bijzondere periode in zijn leven. Het heeft niet meer zo mogen zijn. Nu nam zijn biograaf noodgedwongen die rol voor hem over.
“Wat zou het een mooi eerbetoon zijn voor Wim als we de NS Publieksprijs mogen winnen. Als iedere inwoner van 18 jaar en ouder uit de gemeente Wierden nu zijn stem uitbrengt op dit boek, dan denk ik dat we daarvoor voldoende stemmen binnenhalen.” Tot zaterdag 17 november kan er worden gestemd en op woensdag 21 november wordt bij De Wereld Draait Door de winnaar bekend gemaakt. “Als dat De laatste getuige wordt, dan draag ik de prijs op aan Wim Aloserij”, geeft Krake te kennen.

Stemmen kan in Wierden! Stemformulieren liggen gereed en een stembus staat opgesteld bij boek- en kantoorvakhandel Reterink aan de Stationsstraat. Een geldige stem kan worden uitgebracht door op een stemformulier een kruisje te zetten bij dit boek en daaronder een e-mailadres in te vullen. Ook kan er digitaal worden gestemd op de website www.nspublieksprijs.nl Als u daar op het zevende boek met ‘persoonlijke voorkeur’ klikt en bij de titel van het boek ‘De Laatste getuige’ en als auteur ‘Frank Krake’ invult, dan telt uw stem ook mee voor de NS Publieksprijs.