Het verhaal van Joop Gottmers: kickboxer en ex-drugscrimineel

Algemeen

WIERDEN – In de Dorpskerk van Wierden vertelde Joop Gottmers vorige week dinsdag, 20 februari, zijn levensverhaal ten overstaan van vooral vele jeugdige aanwezigen. Nagenoeg alle plaatsen in de kerk waren bezet. Op een bevlogen wijze en met de nodige humor en zelfspot nam Gottmers zijn publiek mee door zijn leven gekenmerkt door: geweld, criminaliteit, bajes, verslaving, terugvallen, op je bek gaan, geloven en steun, weer onderuit gaan, eenzaamheid en beproeving. Samen met Henk Stoorvogel schreef Gottmers in 2010 het boek Knock Out, dat nog steeds goed wordt verkocht.

Joop Gottmers werd geboren in een gezin waar geweld hoogtij vierde. Alles en iedereen wat in de weg stond werd in elkaar geslagen. Thuis, maar ook op school, op straat en overal. Om te overleven werd hij bokser en later kickbokser. In 1986 was hij zelfs Europees bokskampioen.

Drugs
De bokser raakte zwaar verslaafd aan de drugs en kwam daardoor terecht in de wereld van de wapens. Hij verhandelde duizenden kilo’s aan drugs en ging behoren tot de top van de Nederlandse drugsmaffia. Het drugsgeld stroomde binnen en van gekkigheid wist hij niet wat te doen met al dat geld. Maar de wereld van de criminaliteit waarin Joop leefde, was een wereld vol geweld. Zoals bij zo velen in die wereld, was het ook bij Gotmmers. Het had hem miljoenen opgeleverd, maar uiteindelijk bleef hij berooid achter. Hij was de ongekroonde koning van de criminele wereld, maar leefde op een gegeven moment als een bedelaar. Uiteindelijk was zijn leven een grote puinhoop, waarin hij altijd op de vlucht was voor iedereen en in het bijzonder voor politie en justitie.

God
Als Gottmers aan de grond zit, komt God in zijn leven. Een antiekhandelaar zegt hem dat hij God moet gaan zoeken. Tijdens een voorarrest gooit een cipier een Bijbel de isoleercel in: “Dan heb je wat te lezen”. De 'grote vis' voor justitie komt dan tot geloof. Wonderlijk genoeg wordt hij snel uit de gevangenis ontslagen.

Met liefde ontfermen mensen van een evangelische gemeente zich over hem. En met vallen en opstaan wordt Gottmers christen. Hij ging werken bij de 'Stichting Voorkom!' als preventie-werker en ervaringsdeskundige en gaf voorlichting op scholen over allerlei verslavingen. Tegenwoordig gaat hij voor de Stichting 'de Goede Aarde' op stap in het land om van zijn getuigenis te vertellen, zodat iedereen kan horen wat God in zijn leven heeft gedaan.

Boek
Samen met Henk Stoorvogel schreef Gottmers in 2010 het boek Knock-out. Het verhaal van Joop Gottmers: kickbokser en ex-drugscrimineel. Het is geschreven in een zeer directe ik-stijl en leest weg als een thriller. Een intrigerend boek dat aantoont dat God sterker is dan de tentakels van de grote criminaliteit. Belangstellenden kunnen het boek bestellen via: www.stichtingdegoedeaarde.nl

Martin Paus