Kees van Dijk nieuwe directeur landelijke Bond tegen vloeken

Algemeen

ENTER – Kees van Dijk, in de gemeente Wierden bekend als het boegbeeld van de ChristenUnie Wierden-Enter, is 1 februari directeur van de Bond tegen vloeken. Hij zet een prima baan bij een bank al na zeven maand opzij en kiest voor, zoals hij het zelf omschrijft “een keuze vanuit m'n identiteit”. Van Dijk heeft zich in ieder geval tot doel gesteld om de wat verstofte Bond weer op de voorgrond te plaatsen. En dan niet zozeer met het opgeheven vingertje als er ergens gevloekt wordt, maar om in Nederland respectvol met taal om te gaan.

Sinds begin deze maand mag de 58-jarige Van Dijk zich directeur van de Bond tegen vloeken noemen. Hij liet daarvoor zijn werk als manager verzekeren bij een grote landelijke bank voor wat het was. “Ik vond het bij m'n werkgever best lastig om te zeggen dat ik ging switchen, want ik was pas zeven maand werkzaam voor de bank. Ik heb echter open kaart gespeeld en gezegd hoe en waarom ik deze keuze maak.” De vacature van de Bond kwam via Intermediar tot hem en lang nadenken was er eigenlijk niet bij. “Binnen vijf minuten was de brief verstuurd en pas toen liep ik naar m'n vrouw om het te vertellen. Ik wist zeker dat zij er achter zou staan.”

Zoektocht
De nieuwe functie past binnen de lijn die Van Dijk heeft uitgestippeld. “Ik ben vroeger ouderling geweest van de Hervormde Kerk in Wierden en daarna actief lid geworden van de fractie van de ChristenUnie, nadat ik al jaren slapend lid was. Ik maak steeds vaker keuzes vanuit mijn Christelijke identiteit, heb er zelfs ooit over gedacht om Theologie te gaan studeren. Het is een soort zoektocht denk ik, al klinkt dat wat zwaar. Deze nieuwe job is dus voor mij dé kans om ook op het gebied van m'n werk meer met m'n geloof te kunnen doen.”

Respectvol taalgebruik
Van Dijk ziet kansen nu hij de hoofdman van de Bond tegen vloeken is, zeker in de verhardende maatschappij. “Ondanks dat het aantal donateurs – want dat is de levensader van de organisatie – licht daalt, is er zeker een rol weggelegd. De Bond is in 1917 opgericht, dus ruim honderd jaar terug. Pas als er niet meer gevloekt zou worden, zou deze zichzelf weer opheffen. Onmogelijk lijkt me. Bovendien gaan we ons als Bond steeds breder profileren. Het is niet alleen maar dat we tegen vloeken zijn en met een opgeheven vingertje gaan wijzen, integendeel. Het respectvol taalgebruik gaat een steeds belangrijkere rol innemen, zonder dat wij als Bond daarin een belerende rol op ons nemen. We willen elkaar juist scherp houden.”

De Bond tegen vloeken heeft onder meer een zeer succesvol programma opgesteld dat aan het onderwijs wordt aangeboden: Klassetaal. “We hebben op dit moment twee docenten die in heel Nederland op bezoek gaan bij scholen, van basisscholen tot HBO-instellingen. Voor een derde docent staat op dit moment al een vacature open. Het respectvol taalgebruik in het onderwijs is 'booming'. Hetzelfde geldt ook voor zakelijk taalgebruik, dus op de werkvloer, waarvoor het programma 'Taalkwestie' is ontwikkeld.”

Rapper Boef
Daarbij gaat het wat Van Dijk betreft dus niet alleen om wel of niet vloeken. “Denk ook aan actuele kwesties, zoals rapper Boef die onlangs in het nieuws kwam of Enzo Knol die een tijdje terug flink te keer ging in zijn vlog. Hiermee kun wij tastbaar maken dat grof taalgebruik – van vloeken tot allerlei ziektes te pas en te onpas gebruiken – kwetsend kan zijn voor een (grote) groep. Het doel dat ik voor ogen heb is dat de Bond een soort instituut wordt voor respectvol taalgebruik in Nederland! Door inzet van sociale media kunnen wij daarin een heel eind komen.”

Rijkspolitie
Het is duidelijk te merken dat de nieuwe directeur op de goede plek terecht is gekomen. “Het is een baan die ik prima kan combineren met mijn politieke inzet in de gemeente Wierden als fractiechef voor de ChristenUnie. Bovendien, ik ben gedreven en hou van werken en onder de mensen zijn. Je moet mij absoluut niet alleen maar thuis achter een computer neerzetten. In het verleden was ik al werkzaam voor de Rijkspolitie, hier in Enter. Dat was een goede leerschool om eerst tot tien te tellen en niet meteen als een razende te keer te gaan. Daarna ben ik in de financiële dienstverlening terecht gekomen en kwam ik met veel mensen in aanraking. Dat vind ik het mooiste.”

Van Dijk woont al jaren in Twente en heeft Enter in zijn hart gesloten. “M'n vrouw en ik hebben al eerder een tijdje in Enter gewoond, maar toen de kinderen jong kozen we voor een mooie woning in het buitengebied van Nijverdal en Rijssen”, vertelt Van Dijk in de werkkamer van zijn tijdelijke onderkomen in het hart van het dorp. “We wonen nu even in deze oude pastorie van de Hervormde Kerk; we gaan naar de overkant, daar hebben we een woning uit de jaren dertig gekocht. Zowel mijn vrouw als ik houden van authentieke huizen, die zijn er eigenlijk nog maar veel te weinig in Enter en Wierden. We zien wel wat de toekomst gaat brengen, of zoals ze hier zeggen 'kiek'n wat 't wordt'.”