Liefdevolle opvang van cavia's en kittens bij Wierdense gezinnen

Algemeen

WIERDEN – Wierden is een huisdierminnend dorp. Vele inwoners hebben een huisdier, van vis tot hond en van kat tot cavia. In dit artikel schenken we aandacht aan de opvanglocatie voor cavia's, Caviastal de Meidoorn, en de kittenopvang van Jolanda aan Kedingen in Wierden.

Cavia-opvang
Caviastal de Meidoorn is sinds maart 2017 actief met het opvangen en herplaatsen van cavia’s. “Twee jaar geleden ben ik begonnen met het fokken van cavia’s . Ik merkte dat er veel vraag was naar een opvang in Twente . Ik heb besloten te stoppen met het fokken en mij geheel gericht op de opvang”, vertelt Brigitte Boersma van Caviastal de Meidoorn. Afgelopen jaar zijn er ruim tachtig cavia’s geplaatst. De vraag wordt echter alleen maar groter. “Aangezien ik nog een parttime baan ernaast heb kunnen wij helaas niet alle cavia’s opvangen. Onze opvang hebben wij aan huis. Alle cavia’s lopen in groepen los in onze cavia-tuin. Daarnaast hebben wij negen losse verblijven voor cavia’s die alleen gehouden moeten worden. Naast de opvang bieden wij ook tijdelijke (en vakantie) opvang aan, maar ook een nagelknipservice voor konijn en cavia en hebben wij gratis info-pakketten voor spreekbeurten.”
Wanneer cavia’s worden gebracht voor opvang, wordt eerst bekeken wat het karakter van het beestje is en wordt gezocht naar een goed tehuis. “Wij controleren eerst, voordat onze cavia’s herplaatst worden. Sinds twee maanden komt maandelijks ook een fotograaf om mooie foto’s te maken van de cavia’s! Kom eens een kijkje nemen. We zijn vier avonden per week geopend én op woensdag middag!” Voor meer informatie kan men een bezoek brengen aan www.facebook.com/CaviastalMeidoorn.

Kittenopvang
Sinds 2007 zet de Wierdense Jolanda zich in voor de opvang van kittens. Ze doet dit in samenwerking met dierenasiel 't Noordbroek. “Eind maart zet ik alvast alle spulletjes binnen handbereik. Mocht het asiel mij bellen kan ik alles zo pakken”, vertelt Jolanda. “Als ik dan wordt gebeld, dan vraag ik meteen hoeveel en hoe oud de kittens zijn. Soms zijn ze nog maar enkele uren of dagen oud. Ik zet dan meteen de box met verwarmingsmatje aan en zorg dat er een flesje kittenmelk warm is.”
De kittenopvang in Wierden is een warm nest voor het jonge, pluizige kroost. “Bij binnenkomst bekijk ik de kittens en probeer of ze willen drinken. Ik haal aanwezige vlooien of teken of andere dingen uit hun vachtje. Als ze eenmaal goed drinken laat ik ze verder met rust. Kittens tot tien dagen oud fles ik dan elke twee uur, ook in de nachten. Gaan de oogjes eenmaal open (rond de tiende dag) dan bouw ik het nachtelijk flessen af.”
Als de kittens 6weken zijn krijgen ze nog één keer de fles voor het slapen gaan en verhuizen ze naar de kittenkeet. “De kittenkeet is kittenproof en daar mogen de kittens kitten zijn. Mochten de kittens ziek zijn dan blijven ze apart op de kittenzolderkamer. Het is heel belangrijk om erg hygiënisch te werken en eigen huisdieren te enten, want sommige kittens kunnen doodziek zijn als ik ze te gast krijg.”
Als de kittens negen weken zijn krijgen ze hun eerste enting en een chip. Ook wordt er gekeken of ze verder gezond zijn. Het plaatsen gebeurd normaliter vanuit het Noordbroek. Jolanda: “Door mijn jaren ervaring vang ik meerder nestje tegelijk op. Het opvangen van flessenkittens is erg intensief. Totdat de kittens twee weken oud zijn moet je er 24/7 voor ze zijn. Soms ondanks al je goede zorgen en liefde redden sommige kittens het niet. Dit is dan erg emotioneel en moet je wel tegen kunnen. De steun van mijn gezin is erg belangrijk. Het kittenopvangseizoen is heel intensief en vreet energie. Maar het is echt super leuk om zo’n belangrijke rol te spelen in de maximaal tien weken dat ze bij mij te gast zijn.”
Dierenopvang ’t Noordbroek is op zoek naar enthousiastelingen die ook kittens kunnen opvangen op de wijze zoals Jolanda dat doet. Bevlogen en met volle aandacht. Voor aanmelden en verdere informatie kun je bellen tijdens openingstijden (tussen 11.00 uur en 17.00 uur) met ’t Noordbroek in Almelo. Daarnaast is ook een impressie van het werk te zien op de Facebookpagina van de Wierdense opvang: www.facebook.com/kittenswierden.