Ming Beltman geeft klasgenoten een stoere clinic rolstoelbasketbal

Algemeen

HOGE HEXEL – In een rolstoel ervaren hoe rolstoelbasketbal wordt gespeeld. Dat is geen alledaagse kost voor de leerlingen van groep zeven en acht van basisschool De Driesprong in Hoge Hexel. Vrijdagmiddag 6 april werd de reguliere lesstof even opzij gelegd en kregen de kinderen een uur lang de gelegenheid om zelf in een rolstoel plaats te nemen voor een potje rolstoelbasketbal. De elfjarige Ming Beltman uit Hoge Hexel vond het tijd voor deze clinic en kreeg groen licht van school om zijn klasgenoten eens te laten zien en ervaren waarom hij noodgedwongen in een rolstoel moet sporten.

Met een paar behendige slagen aan het wiel van de speciale sportrolstoel manoeuvreert Ming zich door de sportzaal van het kulturhus in Hoge Hexel. “Wow, wat doet 'ie dat snel”, zeggen wat klasgenootjes tegen elkaar als ze de zaal binnengaan en Ming heen en weer zien rollen van basket naar basket. Ming geeft de clinic samen met zijn trainer Somrak Doornebosch, die speciaal voor deze gelegenheid een vrije middag heeft genomen. De twee willen zo laten zien hoe het is om te sporten met een beperking en dat Ming niet altijd mee kan doen met de gewone gymlessen. Behalve wat theorie wordt er vooral gespeeld in een rolstoel, zodat iedereen zelf kan ervaren hoe het is.

Scoliose
Ming is geboren met een verborgen open rug en heeft bovendien scoliose, een vergroeiing van de rug die zich sinds een paar jaar begint te openbaren. Inmiddels draagt de jonge tiener een korset en begint hij steeds moeilijker te lopen. Doordat Ming binnen niet al te lange tijd in de groeispurt komt, ziet de toekomst er voor hem minder rooskleurig uit. Daar waar hij nu nog kleine stukjes kan lopen, zit hij straks definitief aan de rolstoel gekluisterd. Het is een feit, maar het lijkt hem weinig te deren. “Ik zat eerder in een gewoon basketbalteam, in Rijssen, maar daar werd ik zó moe tijdens wedstrijden. Sinds een half jaar ben ik lid van ISV in Hengelo en maak deel uit van een rolstoelbasketbalteam. Jammer genoeg is er niet veel jeugd, maar er zijn nog twee leden van mijn leeftijd en twee van ergens in de twintig. Voordeel van dit team is, dat ik nu dus in een rolstoel aan basketbal doe. Daardoor word ik veel minder snel moe!”

Rolstoelbasketbal is een spel dat enorm snel wordt gespeeld. De regels zijn ook iets anders dan bij het reguliere spel. “Ik vind het écht heel erg leuk om te doen”, vertelt Ming enthousiast. “Ik heb straks een eigen rolstoel die ik daarvoor kan gebruiken. Die wordt op maat gemaakt en komt uit Engeland! Ik vind het een mooie sport, leuker dan voetbal. In totaal zit ik nu een jaar of vijf bij basketbal en ben zowel aanvaller als verdediger. Het lijkt me echt leuk als ik professional kan worden en dat ik ondanks mijn handicap actief kan meedoen in een Nederlands team!”