nieuwe waterleiding kliniek in Konchi

Algemeen

Kerstactie St. Stephanus Bornerbroek

BORNERBROEK – Stichting Equator Medicare kan dit jaar rekenen op steun vanuit de St. Stephanus geloofsgemeenschap in Bornerbroek. De oprichters van de stichting hebben als vrijwilligers gewerkt in ontwikkelingslanden en daar meegemaakt hoe moeilijk de toegang is tot gezondheidszorg, schoon drinkwater, goede voeding, en sanitair. Kindersterfte en ziekte- en sterftekans van vrouwen ligt vaak twintig tot vijftig keer hoger dan in Nederland.
Dit project is bekeken en goedgekeurd door Wilde Ganzen – een organisatie die wil bijdragen aan een beter leven voor mensen die in armoede leven – die ook vijftig procent premie geeft, waardoor ruim 21.000 euro bij elkaar gebracht kan worden. Op dit moment is er vanuit de stichting nog ruim tweeduizend nodig. Daarmee kunnen ook de kliniek en de school worden aangesloten op de nieuwe waterleiding.
“Na eerdere samenwerking zijn wij blij verrast dat de stichting weer een project mag voorstellen voor de kerstactie van de St. Stephanus geloofsgemeenschap”, aldus een woordvoerder. “In 2015 hielden we een actie voor instrumenten en meubilair voor de nieuwe verloskamer en moeder- en kinderkliniek in Konchi in Ethiopië, die vlak daarvoor was geopend. In 2017 was de opbrengst voor nieuwe matrassen in Pope John’s Hospital in Aber, Uganda. Met beide ziekenhuizen is nog intensief contact en mede door de projecten en steun zijn ze weer een hele stap verder in de zorg en de kwaliteit ervan.”
De zusters van de congregatie 'Helpers of Mary' besturen en werken actief mee in de kliniek én de school in Konchi. “De voorzieningen die ze daar hebben opgezet, hebben een grote aantrekkingskracht op het dorp, waardoor de laatste jaren het aantal inwoners bijna is verdubbeld. Echter, de overheid heeft geen middelen om in voorzieningen als waterleiding te voorzien. Er is één waterleiding uit de bergen die wel schoon maar onvoldoende water naar het dorp brengt, er is een bron aangeboord die ook onvoldoende opbrengt, zodat er besloten is om een tweede waterleiding uit de bergen aan te leggen. En die is van groot belang voor de school en het ziekenhuisje, omdat die tekortkomen aan het eind van de huidige waterleiding.”