Okke Weerstand maakt kunstwerk ter herinnering aan Vossenbosch

Algemeen

De presentatie van de ideeën van verschillende kunstenaars.

WIERDEN – Het ontwerp van kunstenaar Okke Weerstand is unaniem gekozen voor het monument dat geplaatst wordt ter herinnering aan kamp Vossenbosch. Enige weken terug is het ontwerp gepresenteerd en unaniem aangewezen door zowel de aanwezigen tijdens de presentatie als de Molukkers van de eerste generatie die er gewoond hebben en de leden van de Stichting Monument Vossenbsoch.

Weerstand kan zijn ontwerp nu verwezenlijken, zodat het later dit jaar officieel geplaatst kan worden aan de Oude Zwolseweg tussen Wierden en Hoge Hexel, op de plek waar het kamp gesitueerd was.
Het idee voor het monument speelt al langer en sinds het voorjaar van 2019 is er door de werkgroep Stichting Monument Vossenbosch aan het plan gewerkt, met als doel een monument te plaatsen dat herinnert aan kamp Vossenbosch. De Stichting heeft nauw contact gehad met de Molukse gemeenschap om hen bij te praten over de vorderingen. “En opnieuw; enthousiasme, waardering en heel veel herinneringen aan het leven in kamp Vossenbosch. En de vraag of de Molukse gemeenschap actief betrokken kan zijn bij de keuzebepaling. Uiteraard, vanzelfsprekend!”, aldus stichtingsbestuurder Theo de Putter.

De werkgroep heeft een projectplan opgesteld en een uitvraag naar kunstenaars gestuurd om een mooi, passend ontwerp te maken. Zaken waar rekening mee moest worden gehouden: Waar is het monument voor bedoeld, waar moet het komen te staan, welke gevoelens en emoties moeten er aan af gelezen kunnen worden en ga zo maar door. Het moet in ieder geval een plek zijn waar men informatie kan opdoen en waar men kan mijmeren over voorbije tijden.

Kortom, een pittige opgave voor een kunstenaar, maar ook een pittige opgave voor de Stichting, want hiervoor moet namelijk geld bijeen gebracht worden. Er wordt tot op de dag van vandaag nog gespeurd naar subsidiegevers en naar sponsoren.

En het ontwerp zelf, hoe ziet het eruit? “Dat mogen we nog niet laten zien, want het is nog niet ons eigendom, de zoektochten naar financiën lopen immers nog. Des te groter wordt de verrassing bij de onthulling”, aldus De Putter.